• Kategorie
  • Parametry
  • Basen gastronomiczny

Basen gastronomiczny to jeden z najważniejszych mebli w profesjonalnej zmywalni gastronomicznej. Równie często jest nazywany zlewem głębokim ze stali nierdzewnej. Baseny gastronomiczne służą do mycia dużych garnków, pojemników GN, pojemników transportowych, koszy i innych akcesoriów stosowanych w codziennej pracy w przemyśle gastronomicznym. Dzięki dużej głębokości zlewu, która standardowo wynosi 30 cm lub 40 cm istnieje możliwość umycia przedmiotów, które nie mieszczą się w zwykłym zlewie. Komora (jedna lub więcej) każdego basenu gastronomicznego jest przez nas wykonywana ze stali nierdzewnej w standardzie AISI 304, dzięki czemu nasze wyroby charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na korozję, która powstaje w wilgotnym środowisku zmywalni. Gładka powierzchnia stali nierdzewnej, pokryta warstwą tlenku chromu, ułatwia utrzymanie higieny i zapobiega rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej.

Odpowiedni kształt basenu gastronomicznego

Nasze baseny posiadają tak zwaną kopertę, czyli delikatny spadek dna komory w kierunku syfonu, który ułatwia odpływ wody. Dodatkowym atutem zlewów z naszej oferty są maskownice czołowe komory, które wykonujemy bez dodatkowych dopłat. Ponadto na życzenie oferujemy bezpłatną usługę wycięcia otworu (fi=35 mm) pod standardową baterię gastronomiczną oraz za niewielką dopłatą otworu pod młynek koloidalny. Konstrukcja zlewów jest stabilna, a dzięki regulowanym stopkom poziomowanie mebla nie sprawia żadnych problemów. Każdy zlew głęboki może być wykonany na wymiar. Nasze wyroby znajdą więc zastosowanie w każdej, nawet najbardziej nietypowej kuchni gastronomicznej.