• Kategorie
  • Parametry
  • Blachy do pizzy

Blachy do pizzy

Najpopularniejsze na rynku blachy do pizzy są wykonane ze stali pokrytej tlenkiem metalu, który tworzy się na powierzchni podczas procesu elektrolizy. Powstały w ten sposób tlenek chroni głębsze warstwy metalu przed korozją, czyli utlenianiem się stali, zapewniając zachowanie parametrów wyrobu. Nie jest to jednak powłoka trwała. Podczas normalnego użytkowania ściera się ona, co jest naturalnym procesem. Zachodzi on w wyniku parowania, powodując skrystalizowanie się środków ochronnych będących na powierzchni blach do pizzy. Wyrób na czas transportu przekładany jest specjalnym papierem, który poprzez kontakt z substancją konserwującą może przywierać, kruszyć, łuszczyć się, itp. Wyżej wymienione zjawiska nie powodują żadnego uszkodzenia lub pogorszenia parametrów blach do pizzy.

Blacha do pizzy - praktyczny produkt

Blachy do pizzy służą wyłącznie do wypieku, a nie do innych procesów obróbki produktów spożywczych ani do przygotowywania i przechowywania produktów, szczególnie o odczynie kwaśnym lub o właściwościach kwasotwórczych. Temperatura wypieku nie powinna przekraczać 300°C . Pozostałości ciasta lub innych składników pizzy usuwać wyłącznie poprzez mycie ciepłą wodą z dodatkiem neutralnych środków myjących (np. płyn Ludwik). Dla zapewnienia dłuższej żywotności blach do pizzy nie powinno się ich myć w zmywarkach ani stosować myjek drucianych i past szorujących mogących zarysować powłokę blachy do pizzy. Po każdorazowym umyciu blachy do pizzy należy ją dokładnie wysuszyć i starannie natłuścić olejem roślinnym. Bardzo ważne jest przechowywanie nieużywanych blach zawsze natłuszczonych, ponieważ w przeciwnym razie, w krótkim czasie mogą pojawić się na nich oznaki korozji.
Coraz popularniejsze stają się blachy ze stali węglowej pokryte warstwą aluminium. Blachy do pizzy są dostępne w rozmiarach od 14 cm do 60 cm. Ich wysokość waha się od 2,5 cm do 3,8 cm, w zależności od producenta i średnicy wyrobu. Wszystkie produkty w naszej ofercie posiadają  atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością, gwarantując tym samym bezpieczeństwo zarówno dla gości lokalu jak i obsługi.