• Kategorie
  • Parametry
  • Marynowarki

Marynowanie produktów

Aby nadać produktom takim, jak mięso lub warzywa dodatkowego smaku i aromatu przed dalszą obróbka termiczną, często stosuje się ich marynowanie. Produkt zalewa się kwasem organicznym, takim jak ocet z dodatkiem przypraw. Składniki mają dzięki temu możliwość przeniknięcia w strukturę danego składnika spożywczego i nadania mu pożądanego przez nas smaku. Bardzo często do marynat dodaje się takich składników, jak ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, cebula, papryka, czosnek, czy też imbir lub cynamon. Wielu z naszych czytelników marynowanie może kojarzyć się z domowym sposobem przygotowywania potraw, lecz jest ono stosowane również w profesjonalnych kuchniach. Jak łatwo się domyślić, przygotowując duże ilości dań w lokalach gastronomicznych, zamarynowanie wystarczającej ilości produktów spożywczych może być bardzo wymagające i czasochłonne. Problem ten rozwiążesz, stosując w swojej restauracji nowoczesną metodę marynowania przy pomocy profesjonalnych marynowarek, czyli wyjątkowych urządzeń do marynowania. Zobacz, dlaczego warto postawić na nowoczesność w swojej kuchni.

Profesjonalne marynowarki – nowoczesne urządzenia do marynowania

Jest nam niezmiernie miło zaprezentować naszym klientom profesjonalne marynowarki. Są to sprzęty, które zmienią Twój sposób myślenia o marynowaniu i na zawsze odmienią Twój sposób pracy w kuchni. To maszyny cechujące się wyjątkową innowacyjnością i zastosowaniem najnowocześniejszych technologii stosowanych w kuchniach. Marynowanie w nich odbywa się bowiem przy pomocy ultradźwięków. Dzięki temu marynata przenika znacznie głębiej do środka produktów niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych metod marynowania. Nie oznacza to jednak żadnego mechanicznego naruszenia marynowanego mięsa lub innych składników, ponieważ ich struktura pozostanie w idealnym stanie. Mięso będzie dzięki temu delikatniejsze i smaczniejsze oraz zyska aromat, którego nie osiągniesz w żaden inny sposób. O skuteczności tych urządzeń do marynowania świadczy fakt, że waga marynowanego mięsa w wyniku procesu marynowania zwiększa się o 7-15 %. Oprócz nienaruszania struktury produktów oraz niezwykłej skuteczności warto w przypadku marynowarek wspomnieć o ich wydajności. Cały proces marynowania trwa bowiem zaledwie 10-15 minut, a urządzenie ma pojemność kilkunastu litrów. Daje to w praktyce możliwość przygotowywania znacznych ilości produktów do dalszej obróbki i wykorzystywania w serwowanych potrawach. Skuteczne i aromatyczne marynowanie mięs lub warzyw nie będzie w żaden sposób spowalniać pracy Twojej kuchni nawet w zatłoczonym lokalu, regularnie odwiedzanym przez duże liczby gości.

Wypróbuj marynowarkę w swojej kuchni

Nowoczesne marynowanie ultradźwiękami jest dostępne również dla Twojego lokalu gastronomicznego. Wypróbuj tę metodę również w swojej kuchni i zachwyć wszystkich gości wyjątkowym aromatem marynowanych potraw. Skorzystaj z naszej atrakcyjnej oferty profesjonalnych marynowarek do kuchni gastronomicznych.