• Kategorie
  • Parametry
  • Marynowarki

Marynowarka do mięsa - do czego służy?

W każdej kuchni gastronomicznej, kluczową kwestią jest osiągnięcie wyśmienitego smaku mięs. Jak wiadomo, mięso wymaga odpowiedniego przyprawienia i marynowania, zanim nastąpi jego obróbka termiczna. W dużych kuchniach restauracyjnych, na stołówkach oraz w firmach cateringowych istotnym problemem jest czas potrzebny do marynowania mięsa. Aby rozwiązać tą kwestię i skrócić czas potrzebny na wstępną obróbkę mięsa, powstało urządzenie nazywane marynowarką.

Jak działa marynowarka do mięsa?

Nowoczesne urządzenia marynują mięso za pomocą ultradżwięków. Dzięki tej nowoczesnej technologii marynata wnika głęboko w mięso, nie niszcząc przy tym jego struktury. Nadaje to produktowi aromat. Czas trwania marynowania to jedynie kilkanaście minut. Taki zabieg podnosi walory smakowe mięs i warzyw. Jednocześnie po takim zabiegu, następuje przyrost wagowy marynowanych produktów.

Jak przygotować urządzenie do pracy?

Do wody należy dodać odpowiednie przyprawy, dodatki aromatyzowane, oliwę i roztopione masło. Po zanurzeniu produktów włącza się urządzenie, które resztę czynności wykonuje automatycznie. Po zakończeniu marynowania, mięso może być poddane obróbce termicznej.