• Kategorie
  • Parametry
  • Warniki do wody

Podgrzewanie i dystrybucja dużych ilości wody w gastronomii

Jeśli byłeś kiedykolwiek na przyjęciu z obsługą cateringową lub też w restauracji, gdzie do dyspozycji gości był szwedzki stół, z pewnością miałeś styczność z urządzeniem, z którego mogłeś nalać sobie zagotowanej wody, aby zaparzyć kawę bądź herbatę. Przy obsłudze dużej liczby osób, nie wyobrażasz sobie przecież, aby przez cały czas osoba z obsługi stała przy urządzeniu i zagotowywała dla kolejnych chętnych wodę na gorący napój. W takich sytuacjach musi być dostęp do łatwego, samodzielnego sposobu na przygotowanie sobie gorącej herbaty bądź kawy. Urządzenie, o którym mowa, to nic innego, jak warnik na wodę. Jak działa i dlaczego warto wybrać to urządzenie?

Warniki gastronomiczne

Warniki do gotowania wody to pojemne, praktyczne urządzenia, dzięki którym można zagotować większe ilości wody oraz utrzymać je w odpowiedniej temperaturze. W ten sposób można łatwo zapewnić gościom dostęp do gorącej wody, pozwalającej przygotować kawę lub herbatę. Poza tym urządzenia te wykorzystuje się też do podgrzewania piwa, czy wina. Większość urządzeń jest w stanie utrzymywać temperaturę cieczy w przedziale od 30 do ponad 100 stopni. Ich pojemność wynosi od kilku do nawet kilkudziesięciu litrów. Wlanie wody do naczynia umożliwia praktyczny kranik. Przygotowanie nawet kilkudziesięciu filiżanek kawy to zatem kwestia zaledwie kilku minut, co nie byłoby możliwe np. używając tradycyjnego czajnika, jaki w warunkach profesjonalnej gastronomii nie miałby szans się sprawdzić. Gdzie wykorzystuje się warniki na wodę? Przede wszystkim możesz mieć z nimi styczność na imprezach plenerowych z obsługą gastronomiczną, gdzie są umieszczane np. w namiotach z poczęstunkiem. Korzystają z nich też firmy oferujące sale weselne i na imprezy okolicznościowe. Nie obejdzie się także bez nich żadna firma cateringowa obsługująca podobne imprezy. Ponadto są częstym wyposażeniem stołówek, restauracji ze szwedzkim stołem, czy recepcji hotelowych. Gwarantuje to dużą wygodę i tak naprawdę umożliwia podawanie ciepłych napojów w takich miejscach w ogóle, ponieważ zapewnienie dodatkowego personelu tylko po to, aby wydawać je gościom, wiązałoby się z dodatkowymi, często nieosiągalnymi dla wielu firm kosztami. Zakup warnika to gotowania wody to natomiast koszt zaczynający się od kwot kilkuset złotych, wybierając jednak wysokiej jakości urządzenie, np. ze stali nierdzewnej, masz pewność, że posłuży Ci ono przez długi czas.

Warniki do wody ze sklepu Gastroprofit

W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz wysokiej jakości warniki do wody, które wykorzystasz we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, hotelowej restauracji, czy firmie cateringowej. Zapewniamy sprzęt sprawdzonych producentów, np. Stalgast, YATO, czy Bartscher. Posiadamy urządzenia o różnej pojemności oraz funkcjonalnościach, dzięki czemu dopasujesz je do swoich potrzeb i wybierzesz takie, które sprawdzi się najlepiej. Jeśli chcesz poznać szczegóły techniczne konkretnego modelu, odnajdziesz je w opisie danego produktu – zachęcamy do zapoznania się z tymi informacjami przed zakupem.