-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Dystrybutory do wody – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
2019-10-29 14:22:00Woda stanowi ok. 60-70 % masy ludzkiego ciała. Nie dziwi więc zapotrzebowanie naszego organizmu na ten życiodajny płyn. Wypijanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia to podstawa, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Warto jednak zatroszczyć się o jakość paliwa, które „wlewamy” do swojego organizmu. Z pewnością pomogą nam w tym dystrybutory.
Zdrowo, ekologicznie, tanio
Choć miło od czasu do czasu wypić kawę, herbatę czy sok, warto mieć świadomość, że nie zastąpią nam one zwyczajnej wody, w której nie występuje ani kofeina, ani teina, ani cukier. Spożywanie tych substancji w nadmiarze zdecydowanie nam nie służy. Dobrze, by dorosły człowiek w ciągu jednego dnia wypijał ok. 2,5l wody. Dość korzystnym, jednak z pewnością nieidealnym rozwiązaniem (zwłaszcza w profesjonalnej gastronomii) jest zaopatrywanie się w wodę butelkowaną, sprzedawaną w dużych, np. dwudziestolitrowych pojemnikach. Dobrze jest jednak zdawać sobie sprawę z tego, że plastik, z którego produkuje się butelki, może uwalniać potencjalnie szkodliwe związki chemiczne. W profesjonalnej gastronomii zdecydowanie należy przykładać wagę do kwestii zdrowia klientów. Plastikowe butelki zawierają m.in. szkodliwy bisfenol A – syntetyczny estrogen, który w połączeniu z estrogenem naturalnie występującym w ludzkim organizmie może zaburzać jego działanie. W tworzywach sztucznych znajduje się też szereg innych, toksycznych substancji. Dodatkowo w plastikowym pojemniku, jeśli jest wystawiony na działanie promieni słonecznych, namnażają się bakterie.
Plastik to odpad, a jego gromadzenie jest potencjalnie groźne dla środowiska. Nie wszystkie butelki są bowiem poddawane recyklingowi, a te, które nie są, mogą ostatecznie trafiać np. do mórz i oceanów, zatruwając je i szkodząc zwierzętom oraz roślinom. Poważnym problemem okazuje się również magazynowanie śmieci, których nie można przetworzyć i ponownie wykorzystać. Butelka wykonana z tworzywa sztucznego rozkłada się aż… 1000 lat. Kupowanie wody butelkowanej do restauracji, gdzie występuje duże zapotrzebowanie i zużycie, okazuje się również kosztowne. 1l wody mineralnej w butelce może kosztować ok. 1 zł. Jeśli korzystamy z dystrybutorów bezbutlowych, koszty są znacznie niższe – 2 gr / 1l. Zakup dystrybutora opłaca się zarówno pod względem ekonomicznym, jak i ekologicznym i zdrowotnym.
Ergonomia przede wszystkim – dystrybutory bezbutlowe
Czy istnieje prosty sposób, aby zaradzić „wodnym” problemom w gastronomii? Zdecydowanie tak! Chcąc zadbać o ekologię, zaoszczędzić przestrzeń i zatroszczyć się o zdrowie pracowników i klientów, możemy wybrać nadblatowe lub podblatowe dystrybutory bezbutelkowe. Dzięki nim nie będziemy np. zmagać się z problemem magazynowania pełnych i pustych pojemników na wodę. Zniknie także konieczność częstej wymiany „wkładów”.
Dystrybutor bezbutelkowy pobiera, a następnie filtruje wodę pitną dostępną w lokalu. Urządzenia tego typu cechują się różną wydajnością. Z reguły czyszczą od 30 do 140 litrów wody na godzinę. Zakup zwraca się po ok. 2-4 miesiącach korzystania ze sprzętu. Co ważne, nowoczesne dystrybutory wyróżniają się także ze względu na funkcjonalność. Dzięki nim możemy nie tylko filtrować wodę, ale również uzyskiwać wodę gazowaną i inne napoje, o różnorodnych właściwościach kolorystycznych i smakowych.
Wybór bezbutelkowych dystrybutorów do wody to racjonalna i pewna inwestycja w biznes i zdrowie gości oraz pracowników. Obecność takiego urządzenia w lokalu to również duży komfort. Dzięki niej znika problem wymiany ogromnych butelek w zwyczajnych dystrybutorach, które mają pewne zalety, jednak zdecydowanie nie są pozbawione wad. W przypadku rozwiązań bezbutelkowych próżno dopatrywać się większych mankamentów.
Autor:gastroprofit