• Kategorie
  • Parametry
  • Miksery ręczne

Mikser ręczny - wielofunkcyjny

W każdej profesjonalnej i domowej kuchni, przydatnym urządzeniem dzięki któremu wiele czynności ulega przyspieszeniu jest mikser ręczny. Jest to niewielkie urządzenie, wyposażone najczęściej w jedno ramię zakończone nożem, dzięki któremu możliwe jest miksowanie, kruszenie, krojenie, mieszanie, rozdrabnianie itp. Niektóre modele profesjonalnych mikserów ręcznych posiadają wymienne końcówki, dzięki którym możliwe jest na przykład ubijanie piany.

Na co zwracać uwagę przy wyborze urządzenia?

Przy dopasowywaniu sprzętu do swoich potrzeb, kluczową rolę odgrywa wydajność urządzenia, określana najczęściej jako przystosowanie do naczyń o różnej pojemności. Istotną rolę odgrywa również długość ramienia miksującego, ale najczęściej idzie ona w parze z parametrem pojemnościowym. Najpopularniejsze miksery ręczne pozwalają na używanie ich w naczyniach o pojemności:

  • 10l
  • 12l
  • 15l
  • 30l
  • 50l
  • 100l
  • 200l
  • 300l
  • 400l

Długość ramienia miksującego

W zależności od producenta i modelu, profesjonalne miksery mają ramiona miksujące o długości od około 15 cm do nawet 75-80 cm. Dzięki temu możliwe jest dopasowanie urządzenia do praktycznie każdego rodzaju działalności.

Zastosowanie mikserów ręcznych

Mikser ręczny to urządzenie uniwersalne. Doskonale sprawdzi się więc zarówno w domu jak i profesjonalnej gastronomii. W obiektach gastronomicznych takich jak restauracje, bary, stołówki, kuchnie szpitalne, hotele oraz w firmach cateringowych, miksery ręczne są wręcz niezbędnym wyposażeniem, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie dużej ilości posiłków w krótkim czasie.

Szeroki wybór profesjonalnych mikserów do gastronomi znajdą Państwo w sklepie GastroProfit.pl