• Kategorie
  • Parametry
  • Lodówki na próbki HACCP

HACCP w kuchni gastronomicznej

Właścicielom i osobom zarządzającym zakładami żywienia zbiorowego z pewnością nieobce jest pojęcie HACCP, czyli Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Jest to system mający zapewnić bezpieczeństwo oferowanej żywności oraz możliwość identyfikacji zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych. Celem opracowania tych procedur jest dotarcie do wszelkich zagrożeń i eliminacja ich u ich źródła. System ten nakłada na zakłady żywienia zbiorowego szereg obowiązków, których przestrzeganie jest niezbędne do tego, aby móc legalnie prowadzić działalność tego charakteru. Do obowiązków tych należy m.in. uregulowanie kwestii przechowywania próbek żywnościowych. Te powinny być dostępne do ewentualnej kontroli Sanepidu w przypadku zakładów żywienia zbiorowego, gdzie posiłki są jedynie wydawane w formie cateringu i nie przygotowuje się ich na miejscu. Próbki powinny dotyczyć każdej składowej części potrawy, mieć nie mniej niż 150 g, aby była możliwość ich przebadania laboratoryjnego, a pobierać się je powinno raz na 24 h, przechowując przez kolejne 72 h. Przed osobami zajmującymi się tego rodzaju działalnością stoi więc zadanie nie tylko pobierania odpowiednich próbek, ale też ich zabezpieczenia i właściwego przechowywania. Czy powinieneś trzymać je w tej samej lodówce, gdzie znajdują się pozostałe produkty wydawane klientom? Byłoby to mało praktyczne i zwiększałoby ryzyko utracenia próbek chociażby w wyniku nadmiernego pośpiechu podczas pracy. Rozwiązaniem będzie więc zakup odpowiedniej, dedykowanej do tych celów lodówki. Lodówki na próbki żywności zgodne z przepisami HACCP odnajdziesz w ofercie sklepu internetowego Gastroprofit.

Lodówki na próbki żywności

Oferujemy lodówki na próbki żywności marki Stalgast, które posiadają niezbędne atesty i są dostosowane do wymogów systemu HACCP. Zyskasz dzięki temu odpowiednio wygospodarowaną przestrzeń do przechowywania niezbędnych próbek. W lodówkach znajdują się praktyczne kasetki oraz pojemniki. Producent tego rozwiązania dopilnował też, aby codzienne użytkowanie sprzętu nie stanowiło problemu i dodatkowych, obciążających Cię podczas pracy obowiązków. Lodówki na próbki żywności pracują cicho i nie obciążą Twojego budżetu pod względem zużycia prądu. Pracują też w dużej mierze bezobsługowo, m.in. dzięki systemowi automatycznego odszraniania. Z obsługą urządzeń przeznaczonych do przechowywania próbek poradzi sobie bez problemu każdy zajmujący się tym pracownik danego lokalu. 

Bezpieczne wydawanie żywności dla Twoich gości

Wybierając lodówki na próbki żywności HACCP, zapewnisz sobie wygodę pracy, a także bezpieczeństwo klientom korzystającym z usług Twojego zakładu. Spełnisz też niezbędne wymogi, jakie nakłada na Ciebie system HACCP. Nie będzie Cię to kosztować dużych nakładów pracy oraz wysiłku. Wszystko za sprawą jednego, prostego w użyciu, bardzo intuicyjnego urządzenia, jakim jest lodówka na próbki, którą zakupić możesz w naszym sklepie internetowym. Sprawdź szczegóły i wybierz wyposażenie niezbędne dla Twojego lokalu.