• Kategorie
  • Parametry
  • Cyrkulatory Sous-Vide

Gotowanie metodą Sous-Vide

Każdy kucharz na pewno nieraz w swojej karierze spotkał się z problemem niedogotowanej potrawy w jej wnętrzu przy jednoczesnym nadgotowaniu bądź przypaleniu się zewnętrznej warstwy. Chcąc przyspieszyć gotowanie, niejednokrotnie ustawiamy zbyt wysoką temperaturę, co sprawia, że poszczególne części dania gotują się nierównomiernie. Grozi to właśnie taką sytuacją, w której potrawę trzeba będzie już wyjąć z garnka, aby się nie przypaliła, lecz nie będzie ona odpowiednio ugotowana wewnątrz. Metodą gotowania, która nie niesie ze sobą takiego ryzyka, jest gotowanie Sous-Vide, czyli tzw. gotowanie próżniowe.

W gotowaniu próżniowym potrawę zamyka się szczelnie w plastikowej torebce w sposób próżniowy. Następnie jest ona umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej w niższej temperaturze niż w przypadku tradycyjnego gotowania. W większości przypadków są to temperatury ok. 60-70 stopni Celsjusza. Gotowanie próżniowe trwa kilka, a nawet kilkadziesiąt godzin. Warto jednak zdecydować się na taką metodę przygotowywania potraw ze względu na rezultat, jaki można osiągnąć. Potrawy gotowane próżniowo gotują się równomiernie, dzięki czemu nie istnieje ryzyko przegotowania lub niedogotowania poszczególnych części. Wszystkie składniki zachowują też swój aromat – są delikatne, soczyste i wilgotne. Nie może dziwić fakt, że wielu kucharzy, chcąc zaoferować gościom danego lokalu najlepszej jakości, aromatyczne potrawy często decydują się na gotowanie próżniowe Sous-Vide. Aby było to jednak możliwe, niezbędne są urządzenia do gotowania Sous-Vide, czyli cyrkulatory do gotowania. Odnajdziesz je w naszej ofercie.

Cyrkulatory do gotowania

Oferujemy cyrkulatory do gotowania i pakowarki próżniowe do gotowania Sous-Vide. Dzięki nim opakujesz potrawę w torebkę próżniową oraz wypróbujesz możliwości tego wysokojakościowego gotowania potraw. Urządzenia do gotowania Sous-Vide dają możliwość dokładnej regulacji temperatury i utrzymania jej na pożądanym poziomie, a także szczelnego zamknięcia gotującej się potrawy. Zachowasz w ten sposób stałą jakość przygotowywanych dań i będą one soczyste i pełne smaku jak nigdy dotąd. To rewolucyjna metoda, która pozwoli Ci jeszcze bardziej podnieść jakość i atrakcyjność menu swojego lokalu. Nie musisz obawiać się obsługi cyrkulatorów do gotowania i innych urządzeń do gotowania Sous-Vide, ponieważ są one sprzętem zaawansowanym technologicznie, posiadającym nawet możliwość sterowania nim przy pomocy telefonu komórkowego. Gotowanie próżniowe to zatem nowoczesność, którą już teraz możesz wprowadzić również do swojej restauracji.

Wypróbuj nowoczesne metody gotowania

Przekonaj się, że warto zastosować gotowanie próżniowe również w swojej restauracji. Urozmaicisz swoje menu i zapewnisz gościom najlepszej jakości potrawy, dzięki którym z pewnością zdecydują się oni na powrót do Twojego lokalu. Twoja restauracja może być nowoczesna i podążać za najnowszymi trendami światowych kuchni dzięki ofercie sklepu internetowego Gastroprofit.