• Kategorie
  • Parametry
  • Sous-vide

Gotowanie próżniowe Sous-vide

Nowoczesna kuchnia, starająca się odpowiedzieć na potrzeby gości restauracyjnych i zaproponować im coś wyjątkowego, czego nie mieli okazji skosztować nigdy wcześniej, często sięga po mniej znane, nietuzinkowe sposoby przygotowywania potraw. Jedną z nich jest bez wątpienia metoda gotowania próżniowego Sous-vide. Jest to wyjątkowy sposób gotowania składników, który zyskał sławę w drugiej połowie XX wieku. Na czym polega Sous-vide i co jest w tym rodzaju przygotowywania dań tak wyjątkowego? Pierwszym etapem przygotowania żywności jest jej próżniowe zapakowanie w worek. Następnym krokiem do uzyskania końcowej formy naszej potrawy jest umieszczenie jej w worku w kąpieli wodnej lub parowej. Sztuka gotowania Sous-vide polega na tym, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę wody na poziomie niższym niż przy standardowym gotowaniu. Żywność gotowana jest też znacznie dłużej niż w przypadku tradycyjnego gotowania, ponieważ czas ten może sięgać nawet kilkudziesięciu godzin. W ten sposób można przygotowywać różne rodzaje mięsa, ryb, a także warzywa. Przykładowo, idealną temperaturą dla wołowiny jest przedział 58-60 stopni Celsjusza. Co zyskujemy, wykorzystując gotowanie metodą Sous-vide? Składniki zachowują swój naturalny aromat, dochodzi do ich mniejszej redukcji niż przy zwykłym gotowaniu, zachowują witaminy i mikroelementy, a także nie zachodzi konieczność używania tak dużej ilości przypraw oraz ziół. Każdy, kto próbował dania przygotowywanego tą metodą, wie, że uzyskanego w ten sposób aromatu nie da się porównać z niczym innym i osiągnąć w żaden inny sposób. Czego potrzebujesz do tego, aby móc skorzystać z gotowania próżniowego w swoim lokalu? Przede wszystkim potrzebny będzie sprzęt do Sous-vide oraz worki. Wszystko to odnajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego.

Sprzęt i worki do Sous-vide

W naszej ofercie odnajdziesz wszystko, czego możesz potrzebować, aby móc w swoim lokalu serwować dania przyrządzone metodą gotowania próżniowego. Oferujemy sprzęt oraz akcesoria takie, jak worki do Sous-vide. Znajdziesz u nas m.in. worki próżniowe moletowane, worki do pakowarki próżniowej oraz akcesoria do cyrkulatorów próżniowych. Zapewniamy najwyższą jakość oferowanych produktów, ponieważ jest to wyposażenie od tak renomowanych i cenionych producentów, jak np. Hendi i Yato. Dzięki temu możesz w naszym sklepie internetowym wyposażyć swoją restaurację nie tylko w urządzenia, które umożliwią Ci skorzystanie z tej wyjątkowej metody obróbki termicznej składników spożywczych, ale też we wszelkiego rodzaju akcesoria, których będziesz potrzebować, aby obsłużyć klientów lokalu.

Wyjątkowe smaki w Twojej restauracji

Już teraz wyjątkowe smaki, jakie można osiągnąć dzięki gotowaniu próżniowemu, są w zasięgu Twoim i Twojego lokalu gastronomicznego. Wybierz sprzęt do Sous-vide, worki oraz inne akcesoria, dzięki którym Twoi klienci będą mogli skosztować nietuzinkowo przyrządzonych, aromatycznych dań. Sprawdź nasz asortyment i wybierz, czego potrzebuje Twój lokal.