• Kategorie
  • Parametry
  • Kruszarki do lodu

Idealny lód do schłodzenia drinków

Wykorzystanie lodu w lokalach gastronomicznych kojarzy się nam przede wszystkim z barami, pubami i wszelkimi innymi miejscami, gdzie serwowany jest alkohol. Lód jest niezbędnym składnikiem wielu alkoholowych, a także niealkoholowych drinków. Znakomicie potrafi smakować też chociażby schłodzona cola lub koktajl owocowy. Lód może być więc wykorzystywany praktycznie we wszystkich punktach gastronomicznych, także tam, gdzie alkohol nie jest podawany. Stosować można go w różnych postaciach. Popularne, lecz przez niektórych niezbyt lubiane są kostki lodu w napojach. Zarzutami ich przeciwników jest jednak nierównomierne schłodzenie napoju w ten sposób, znaczne rozwodnienie napoju po ich roztopieniu, a także niezbyt wygodne picie, gdy kostki obijają się o szklankę i podjeżdżają do góry wraz z napojem. Równie popularnym sposobem schładzania napojów za pomocą lodu jest więc stosowanie skruszonego lodu. Gdy chcemy pokruszyć lód do drinków podczas domowego spotkania i nie robimy tego zbyt często, jesteśmy w stanie wykonać to ręcznie. Jeśli jednak chodzi o tak częste wykorzystanie lodu, jak w pracy barmana, gdzie drinki chłodzić trzeba przez cały dzień i noc, obsługując klientów, ręczne kruszenie nie wchodzi w grę – byłoby zbyt męczące, długotrwałe i niewygodne. Producenci urządzeń gastronomicznych wyszli naprzeciw oczekiwaniom takich miejsc i oferują zaawansowane urządzenia do rozdrabniania lodu, czyli ręczne oraz elektryczne kruszarki do lodu.

Kruszarki do lodu

Dostępne są elektryczne oraz ręczne kruszarki do lodu. Modele ręczne to z reguły mniejsze urządzenia, wymagające użycia siły własnych mięśni. Sprawdzą się w mniejszej gastronomii, a także w domowej kuchni – gdzie nie wykorzystujemy ich zbyt często, a chcemy jedynie ułatwić sobie pracę. Do bardziej intensywnej pracy polecane są elektryczne kruszarki do lodu. Wystarczy wsypać lód i uruchomić urządzenie, aby cieszyć się idealnie pokruszonym lodem. Masyzny te dają możliwość wyboru rozmiaru pokruszonego lodu. Mają również duże pojemności, dzięki czemu gotowy do użycia skruszony lód możemy mieć przez cały czas pod ręką. Najlepsze, najbardziej wydajne kruszarki do lodu mają możliwość przerobienia nawet ponad 100 kilogramów lodu w czasie godziny pracy. Idealnie nadają się zatem do pracy w barach, pubach, pijalniach alkoholu i innych miejscach, gdzie kwitnie nocne życie. Chętnie korzystają też z nich cukiernie i kawiarnie, gdzie szczególnie latem rośnie zapotrzebowanie na mrożone kawy i wszelkiego rodzaju chłodne, orzeźwiające desery.

Kruszarki do lodu to praktyczne wyposażenie dla barów, kawiarni, a także na domowe spotkania ze znajomymi. Nie musisz męczyć się z ręcznym kruszeniem lodu – możesz zrobić to znacznie wygodniej i w krótszym czasie dzięki funkcjonalnym urządzeniom do rozdrabniania lodu. Dostaniesz je w kompleksowej ofercie dla gastronomii od Gastroprofit. Zachęcamy do poznania naszych produktów oraz dokonywania zakupów – zarówno dla profesjonalnych lokali, jak też do prywatnych kuchni!