• Kategorie
  • Parametry
  • Parowniki DIM SUM

Przygotowywanie dań azjatyckich

Kuchnia azjatycka ma miliony zwolenników na całym świecie. Choć jest to niezwykle trudne do uchwycenia, mnóstwo kucharzy próbuje przenieść realia kuchni z tego kontynentu na talerze w naszym regionie świata. Nie jest żadną tajemnicą, że wymaga to nie tylko umiejętności i zastosowania konkretnych sposobów przygotowywania dań, ale też narzędzi i naczyń, które również w poszczególnych daniach mogą stanowić wręcz kluczowy element. Jednym z dań, które wymagają odpowiedniego rozwiązania pod tym względem, jest Dim Sum. Co to jednak właściwie znaczy i czego będziesz potrzebować do jego przygotowania?

Parowniki i koszyki do dim sum

Pod nazwą Dim Sum ukrywają się wyjątkowe azjatyckie pierożki. Jest to bardzo obszerna kategoria, obejmująca wiele ich rodzajów, lecz ich pierwowzór wywodzi się z Chin. Nazwą dim sum określane są często po prostu chińskie przekąski, a ma to związek z tradycją spożywania przystawek w postaci dim sum do herbaty. Bardzo charakterystycznym dla tego rodzaju pierożków jest ich przypominający sakiewkę kształt oraz cienkie, plastyczne ciasto. Każdy, kto choć raz próbował tego przysmaku, wie, że niemożliwe byłoby osiągnięcie takiego smaku oraz formy dania w tradycyjnych w naszej części świata, używanych przez nas na co dzień garnkach i naczyniach. Do przygotowania dim sum potrzebujesz specjalnych parowników i koszyków do dim sum. Już teraz dostępne są one w naszej ofercie, co szczególnie docenią miłośnicy kuchni azjatyckiej i właściciele wszystkich lokali specjalizujących się w potrawach Dalekiego Wschodu.

Parowniki Dim Sum pozwalają na przygotowywanie dań na parze w specjalnych bambusowych koszach. Taki sposób gotowania pozwala na wydobycie z potraw trudnych do osiągnięcia, pierwotnych aromatów i smaków. Na parowniku gastronomicznym można ustawić kilka pięter bambusowych koszyków do Dim Sum, co sprawia, że urządzenie to jest nie tylko bardzo przydatne i kreatywne w kuchni, ale też cechuje się dużą wydajnością i ekonomicznością. Korzystanie z parownika gastronomicznego w kuchni azjatyckiej naprawdę nie jest czymś drogim i nieosiągalnym dla restauracji w naszym kraju! Wykorzystanie tych urządzeń i naczyń wpisuje się też w trend gotowania ekologicznego, w zgodzie z naturą, bez wykorzystania składników oraz metod szkodliwych dla człowieka, a także naszego środowiska. Z pewnością sprzęt ten przyda się w Twojej restauracji również do przygotowania wielu innych dań na parze, więc warto z niego skorzystać i otworzyć się na nowe smaki.

Najlepsze parowniki gastronomiczne

Zobacz naszą zróżnicowaną ofertę parowników gastronomicznych dim sum, a także koszyków do Dim Sum oraz innych sprzętów, które przydadzą się każdego dnia, nie tylko w lokalach specjalizujących się w kuchni azjatyckiej. Skorzystaj z naszej skrojonej na Twoje potrzeby oferty, atrakcyjnych cen oraz najlepszych sprzętów przeznaczonych do profesjonalnej gastronomii.