• Kategorie
  • Parametry
  • Kuchnie gastronomiczne

Kuchenka gastronomiczna to jedno z podstawowych urządzeń, bez których nie może się obejść żadne profesjonalne zaplecze w gastronomii. Znajdują one swoje zastosowanie w restauracjach, kuchniach hotelowych, barach, salach weselnych, kuchniach szpitalnych i wojskowych, a także w firmach cateringowych oraz stołówkach. Szeroki wybór urządzeń dostępnych na rynku sprawia, że podjęcie decyzji o zakupie sprzętu powinno być poprzedzone precyzyjnym określeniem swoich potrzeb w stosunku do kuchenek gastronomicznych. Wszystko po to, żeby spełniały one indywidualne wymagania w konkretnym lokalu.

Najpopularniejsze kuchnie gastronomiczne:

  • gazowe,
  • gazowe z piekarnikiem gazowym,
  • gazowe z piekarnikiem elektrycznym,
  • elektryczne,
  • elektryczne z piekarnikiem elektrycznym.

Oprócz tego, w zależności od konstrukcji, wyróżniamy:

  • kuchnie nastawne,
  • kuchnie wolnostojące otwarte,
  • kuchnie wolnostojące na szafce,
  • kuchnie z piekarnikiem.

Kuchnia nastawna sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jest możliwość zamocowania jej na blacie kuchennym lub istniejącej już szafce. Kuchnie wolnostojące z szafką pozwalają na przechowywanie naczyń, np. garnków bezpośrednio pod strefą grzewczą, upraszczając i przyspieszając tym samym pracę personelu gastronomicznego. Kuchnie z piekarnikiem z kolei to urządzenia pozwalające na wykonywanie wielu rodzajów obróbki termicznej jednocześnie. Kolejnym podziałem tych urządzeń jest podział ze względu na ilość stref grzewczych, czyli:

  • palników – 1, 2, 4, 5, 6 sztuk
  • płyt-pól grzewczych – 1, 2, 4, 6 sztuk

Czym charakteryzuje się dobra kuchnia w lokalu?

Przede wszystkim kuchenki gazowe lub elektryczne powinny posiadać wzmocnioną konstrukcję, dostosowaną do długotrwałej, ciągłej pracy pod dużym obciążeniem. Kuchnie palnikowe posiadają wzmocnione ruszty wykonywane najczęściej z żeliwa lub stali nierdzewnej. Kuchnia gazowa z piekarnikiem to rozbudowane urządzenie, w którym konwekcyjny piekarnik pozwala na bardzo szerokie wykorzystanie jego możliwości. Jego duża moc, a także wymiar komory (najczęściej GN 1/1 lub GN 2/1) pozwalają na jednoczesne przygotowywanie dużej ilości dań. Ta kuchenka może być zasilana gazem ziemnym lub gazem z butli. Większość producentów dołącza do kompletu dysze do zmiany rodzaju gazu. To obecnie najpopularniejszy rodzaj urządzeń grzewczych. Ich prosta konstrukcja oraz niskie koszty eksploatacji sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w prawie każdej kuchni gastronomicznej. Palniki są przystosowane do garnków o bardzo dużych pojemnościach, a szereg zabezpieczeń – m. in. przeciwwypływowych – sprawia, że korzystanie z urządzenia jest wygodne i bezpieczne. Wszystkie kuchnie z naszej oferty posiadają niezbędne i wymagane atesty bezpieczeństwa. Zastanawiają się Państwo, które urządzenie będzie dla najlepsze? Prosimy o kontakt. Nasi doradcy z przyjemnością pomogą Państwu dokonać odpowiedniego wyboru.