KONTAKT: (12) 307 11 81 | SKLEP@GASTROPROFIT.PL | PN-PT 8-17 | SOB 10-14

Kuchnie gastronomiczne

Sortuj według:

Kuchnie gastronomiczne

Kuchenka gastronomiczna to jedno z podstawowych urządzeń bez których nie może się obejść żadne profesjonalne zaplecze w gastronomii. Kuchenki gastronomiczne znajdują swoje zastosowanie w restauracjach, kuchniach hotelowych, barach, salach weselnych, kuchniach szpitalnych i wojskowych, a także w firmach cateringowych oraz stołówkach. Szeroki wybór urządzeń dostępnych na rynku, sprawia że podjęcie decyzji o zakupie sprzętu, powinno być poprzedzone precyzyjnym określeniem zapotrzebowania na kuchnie gastronomiczne, tak aby spełniały one indywidualne wymagania w konkretnym lokalu.

Najpopularniejsze kuchnie gastronomiczne:

  • kuchnie gastronomiczne gazowe,
  • kuchnie gazowe gastronomiczne z piekarnikiem gazowym,
  • kuchnie gazowe gastronomiczne z piekarnikiem elektrycznym,
  • kuchnie elektryczne,
  • kuchnie elektryczne z piekarnikiem elektrycznym.

W zależności od konstrukcji, wyróżniamy:

  • kuchnie nastawne,
  • kuchnie wolnostojące otwarte,
  • kuchnie wolnostojące na szafce,
  • kuchnie z piekarnikiem.

Kuchnia nastawna sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jest możliwość zamocowania jej na blacie kuchennym lub istniejącej już szafce. Kuchnie wolnostojące z szafką, pozwalają na przechowywanie naczyń np. garnków bezpośrednio pod strefą grzewczą, upraszczając i przyspieszając tym samym pracę personelu gastronomicznego. Kuchnie z piekarnikiem, to urządzenia pozwalające na wykonywanie wielu rodzajów obróbki termicznej jednocześnie.

Kolejnym podziałem urządzeń jest podział ze względu na ilość stref grzewczych, czyli:

  • palników (kuchenka gastronomiczna gazowa) – 1, 2, 4, 5, 6 sztuk
  • płyt-pól grzewczych (kuchenka gastronomiczna elektryczna) – 1, 2, 4, 6 sztuk

Czym charakteryzuje się dobra kuchnia gastronomiczna?

Przede wszystkim kuchnia gastronomiczna gazowa lub kuchnia gastronomiczna elektryczna powinna posiadać wzmocnioną konstrukcję, dostosowaną do długotrwałej, ciągłej pracy pod dużym obciążeniem. Kuchnie palnikowe posiadają wzmocnione ruszty wykonywane najczęściej z żeliwa lub stali nierdzewnej. Kuchnia gazowa palnikowa z piekarnikiem to rozbudowane urządzenie, w którym konwekcyjny piekarnik pozwala na bardzo szerokie wykorzystanie jego możliwości. Jego duża moc, a także wymiar komory (najczęściej GN 1/1 lub GN 2/1) pozwalają na jednoczesne przygotowywanie dużej ilości dań. Kuchnia gazowa palnikowa może być zasilana gazem ziemnym lub gazem z butli. Większość producentów dołącza do kompletu dysze do zmiany rodzaju gazu. Kuchnia palnikowa (gazowa) to obecnie najpopularniejszy rodzaj urządzeń grzewczych. Ich prosta konstrukcja oraz niskie koszty eksploatacji, sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w prawie każdej kuchni gastronomicznej. Palniki są przystosowane do garnków o bardzo dużych pojemnościach, a szereg zabezpieczeń m.in. przeciwwypływowych sprawia, że korzystanie z urządzenia jest wygodne i bezpieczne. Wszystkie kuchnie gastronomiczne z naszej oferty posiadają atest. Dobre i tanie kuchnie gastronomiczne znajdują się w ofercie GastroProfit.

Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni