• Kategorie
  • Parametry
  • Miksery planetarne

Mikser planetarny - zastosowanie

W każdej profesjonalnej gastronomii, w której serwuje się klientom dania oparte na lekkich ciastach, masach, delikatnych składnikach, niezbędnym urządzeniem pomagającym przygotować potrawy o wyśmienitym smaku jest mikser planetarny.

Mikser planetarny czy mikser spiralny - najważniejsze różnice

W przypadku ciast lekkich, mas, pianek itp. idealnym urządzeniem do ich wyrobu jest mikser planetarny. Jego specjalna konstrukcja oraz parametry związane głównie z szybkością obrotową mieszadła sprawiają, że znajduje on swoje zastosowanie w cukierniach, kawiarniach, restauracjach, kuchniach hotelowych oraz zastosowaniu domowym u miłośników pieczenia ciast. Podstawowym parametrem odróżniającym miksery planetarne od spiralnych jest prędkość obrotowa mieszadła oraz moment obrotowy. Miksery spiralne mają znacznie mniejszą prędkość obrotową mieszadła, ale za to bardzo duży moment obrotowy, dzięki któremu są w stanie wymieszać ciasta ciężkie (pizza, pierogi, chleb). Miksery planetarne mają najczęściej klika prędkości lub płynną regulację obrotów, dzięki którym można uzyskać aksamitną lub puszystą konsystencję.

Czy mikser planetarny może być używany do ciasta ciężkiego?

To dość często zadawane pytanie, szczególnie przez osoby, które chciałby mieć urządzenie uniwersalne do różnych typów ciast. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. W większości przypadków, miksery planetarne nie nadają się do ciast ciężkich. Na rynku jest dostępnych kilka modeli urządzeń, które mogą być stosowane zarówno do ciast ciężkich jak i lekkich, jednak dotyczy to sytuacji, gdy ciasta ciężkie nie są bardzo gęste, a urządzenie jest używane do takich celów sporadycznie. W przeciwnym razie łatwo uszkodzić sprzęt. Szczegółowych informacji na ten temat udzielą Państwu nasi doradcy.

Szeroki wybór mikserów planetarnych w atrakcyjnych cenach znajdą Państwo w sklepie GastroProfit.pl