• Kategorie
  • Parametry
  • Miksery spiralne

Mikser spiralny do ciasta na pizzę (stosuje się również zamienne nazwy, takie jak: mieszarka do ciasta ciężkiego, mieszalnik do ciasta), to jedno z podstawowych urządzeń niezbędnych w pizzerii, pierogarnii lub restauracji. Mieszalnik spiralny to urządzenie przeznaczone do wyrabiania tak zwanych ciast ciężkich, jakimi są np.: ciasto na pizzę, ciasto na pierogi, ciasto na chleb itp. Mieszalniki do ciasta charakteryzują się dużym momentem obrotowym, pozwalającym na równomierne wymieszanie produktów, bez ryzyka przeciążenia urządzenia, ze względu na konieczność wymieszania gęstego i ciężkiego wsadu. Wyróżniamy mieszarki zasilane z gniazdka 230 V oraz zasilane z gniazda 3-fazowego 400 V, które są szczególnie polecane do profesjonalnych zastosowań, zwłaszcza w przypadku większych pojemności dzieży w urządzeniu. rzy doborze urządzenia do potrzeb lokalu, kluczową kwestią jest dopasowanie odpowiedniej pojemności dzieży, która pozwoli na przygotowanie takiej ilości ciasta, na jaką jest zapotrzebowanie. Inny typ miksera do ciasta kupią pizzerie, a inne pierogarnie.