• Kategorie
  • Parametry
  • Miksery spiralne

Mikser do ciasta na pizzę (stosuje się również zamienne nazwy, takie jak: mieszarka do ciasta ciężkiego, mieszalnik do ciasta), to jedno z podstawowych urządzeń niezbędnych w pizzerii, pierogarni lub restauracji. Mieszalnik spiralny to urządzenie przeznaczone do wyrabiania tak zwanych ciast ciężkich, jakimi są np.: ciasto na pizzę, ciasto na pierogi, ciasto na chleb itp. Mieszalniki spiralne charakteryzują się dużym momentem obrotowym, pozwalającym na równomierne wymieszanie produktów, bez ryzyka przeciążenia urządzenia, ze względu na konieczność wymieszania gęstego i ciężkiego wsadu. Wyróżniamy mieszarki zasilane z gniazdka 230 V oraz zasilane z gniazda 3-fazowego 400 V, które są szczególnie polecane do profesjonalnych zastosowań, zwłaszcza w przypadku większych pojemności dzieży w urządzeniu. Wyróżniamy mieszalniki do ciast ciężkich ze stałą dzieżą i głowicą oraz mieszarki spiralne ze zdejmowaną dzieżą i/lub podnoszoną głowicą. Zaletą urządzeń z ruchomymi elementami jest możliwość łatwiejszego czyszczenia sprzętu i wygodniejsza obsługa. Najpopularniejszą grupą urządzeń pozostają jednak mieszalniki do ciasta ze stałą głowicą.

Profesjonalne mieszalniki do ciasta najwyższej jakości

Przy doborze urządzenia do potrzeb lokalu, kluczową kwestią jest dopasowanie odpowiedniej pojemności dzieży, która pozwoli na przygotowanie takiej ilości ciasta, na jaką jest zapotrzebowanie. Inny typ miksera do ciasta kupią pizzerie, a inne pierogarnie. Jeżeli jednak chodzi o najpopularniejsze urządzenia, to posiadają one dzieże o pojemności od około 8 litrów do 35 litrów, a nawet 50 litrów. Do małych lokali wystarczają urządzenia o pojemności dzieży około 10 litrów, natomiast do średnich i dużych lokali zaleca się wybieranie urządzeń z dzieżą o pojemności od 20 litrów i większych. Wszystkie elementy mikserów spiralnych, mające bezpośredni kontakt z żywnością, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, a całe urządzenie powinno mieć atest dopuszczający je do użytku w gastronomii.