WhatsApp
Świąteczne zamówienia realizujemy na bieżąco – zamów bez obaw! Infolinia: 123070604

Gastronomiczne ekspresy do kawy

Liczba produktów: 152
Kategorie
Filtruj

Gastronomiczne ekspresy do kawy

Nie tylko kawiarnie, ale też coraz częściej cukiernie czy bary oferują wiele rodzajów kawy. Jednakże, aby spełnić w pełni oczekiwania klientów, co do jakości kawy dobrze jest zainwestować w gastronomiczne ekspresy do kawy. Czym one się różnią od klasycznego ekspresu? Przemysłowe ekspresy do kawy zazwyczaj mają więcej niż jedną dyszę, co pozwala na przygotowanie kilku napojów jednocześnie. Nawet jeśli zdecydujemy się na model z jedną dyszą, będzie on znacznie wydajniejszy niż ekspres do użytku domowego. Gastronomiczne ekspresy do kawy z jedną dyszą pozwalają na wykonanie do 100 kaw na godzinę. Poza tym posiadają one dużo większe zbiorniki na wodę, które pozwalają na rzadsze jej uzupełnianie. Bardziej zaawansowane modele mają także możliwość podpięcia pod sieć wodociągową, co pozwala na opcję automatycznego uzupełniania wody w bojlerze. Gastronomiczne ekspresy do kawy to zazwyczaj ekspresy ciśnieniowe, kolbowe, które będą wymagały od pracowników przeszkolenia związanego z ich obsługą. Jednakże kawa parzona w tych ekspresach jest najbardziej ceniona wśród miłośników małej czarnej. 

Automatyczne gastronomiczne ekspresy do kawy

W przypadku mniejszych lokali, gdzie kawa jest jedynie dodatkiem do menu, bardzo dobrze sprawdzają się automatyczne gastronomiczne ekspresy do kawy. W przypadku mniejszych modeli mamy możliwość zaprogramowania od kilku do kilkunastu rodzajów napoi, dzięki czemu każdy pracownik będzie w stanie przygotować kawę dzięki możliwości wykonania jej za pomocą jednego przycisku. Dużym ułatwieniem w przypadku automatycznych ekspresów do kawy jest możliwość używania zarówno kawy ziarnistej, jak i mielonej. Także specjalny pojemnik na mleko i jego automatyczne spienianie. Dla bardziej zaawansowanych rozwiązań możemy polecić automatyczne gastronomiczne ekspresy do kawy w wersji do bezpośredniego użytku przez klienta. Posiadają one nie tylko zbiornik na mleko w proszku, ale także na kakao. Dzięki temu oferują większą liczbę gotowych napoi. Proste w obsłudze dzięki ekranowi dotykowemu z menu obrazkowym nie sprawią trudności nikomu!

Ekspres do kawy do małej gastronomii

Wybierając ekspres do kawy do małej gastronomii, powinno wziąć się pod uwagę kilka istotnych cech. Prostotę jego obsługi. W małym lokalu mamy zazwyczaj niewielką obsadę pracowniczą, którą zwiększa się w przypadku większego sezonu. W takim wypadku ekspres do kawy łatwy w obsłudze będzie pozwalał na szybkie szkolenie nowego pracownika, jednocześnie pozwoli wyeliminować większość błędów, które może popełnić. Dlatego najlepszym wyborem do małej gastronomii będzie automatyczny ekspres do kawy, który przygotuje również bardziej skomplikowane napoje jak latte, cappuccino czy macchiato. Sprawa ma się inaczej w przypadku, gdy szukamy ekspres do kawy do kawiarni. W takim wypadku dużo lepszym rozwiązaniem będzie ekspres ciśnieniowy, ponieważ zapewni od dużo lepszą jakość kawy, zwłaszcza w przypadku szczególnych mieszanek ziaren, z których chcemy wydobyć pełen aromat. Mniejsze kawiarnie mogą pozwolić sobie na urządzenia z jedną lub dwiema dyszami parowymi, natomiast w przypadku większego lokalu zalecamy urządzenia z większą ilością dysz lub zakup dwóch urządzeń podobnej klasy.