• Kategorie
  • Parametry
  • Kotły warzelne

Jak przygotować duże ilości dań?

Jednym z problemów, z którymi zmagać musi się branża gastronomiczna, jest przygotowywanie dla gości dań w dużych ilościach. Nie mówimy tu przecież o dużych ilościach w rozumieniu domowym, czyli na 5 lub 6 osób, ale nawet na kilkadziesiąt jednocześnie. Umiejętności i przygotowanie samego personelu to jedno, drugą kwestią jest natomiast odpowiednie wyposażenie kuchni, które umożliwi poradzenie sobie z tak dużymi ilościami składników i tempem pracy. Producenci sprzętów do kuchni gastronomicznych są jednak gotowi do tego, aby sprostać tym wyzwaniom i oferują restauracjom, stołówkom, barom oraz innym punktom gastronomicznym wyposażenie dopasowane do ich wyjątkowych potrzeb. Tego rodzaju wyposażeniem są elektryczne oraz gazowe kotły warzelne. Znajdziesz je w ofercie naszego sklepu internetowego.

Gazowe i elektryczne kotły warzelne

Kotły warzelne to urządzenia szeroko wykorzystywane zarówno w lokalach gastronomicznych, jak też np. w przemyśle garmażeryjnym. Mogą one posłużyć do przygotowania i utrzymania w odpowiedniej temperaturze potraw płynnych (np. zup) oraz produkcji mięs. Na tego typu zastosowanie pozwala odpowiednia budowa tego rodzaju urządzeń. Elementem, w którym przygotowujemy nasze potrawy, jest komora warzelna. W niej znaleźć można kocioł wewnętrzny i zewnętrzny, a pomiędzy nimi przestrzeń grzejną. W kotle zewnętrznym do odpowiedniej temperatury podgrzewana jest woda, dzięki czemu w przestrzeni grzejnej tworzy się para wodna, która ogrzewa naszą potrawę z kotła wewnętrznego. Ze względu na sposób zasilania urządzenia tego rodzaju dzielą się na gazowe i elektryczne kotły warzelne. Ich zaletą jest bardzo duża pojemność, mogąca sięgać od kilkudziesięciu do nawet kilkuset litrów. Oprócz tego zastosowane w kotłach technologie dają możliwość równomiernego rozprowadzenia temperatury po całej komorze, co jest szczególnie cenne, np. gdy chcemy utrzymać potrawę w temperaturze odpowiedniej do podania gościom. Ponadto dzięki temu urządzenia te mają wiele dodatkowych, przydatnych funkcji, jak np. automatyczna kontrola temperatury podgrzewanej wody. Warto podkreślić również sposób wykończenia kotłów warzelnych, ponieważ materiałem, z którego się je wytwarza, jest elegancka i niezastąpiona w profesjonalnej kuchni stal nierdzewna, jeszcze bardziej zwiększająca funkcjonalność sprzętu i pasująca do każdego wnętrza. Wszystkie te cechy sprawiają, że zarówno elektryczne, jak i gazowe kotły warzelne od sprawdzonych producentów, które oferujemy, są przystosowane do ciągłego, intensywnego, codziennego użytkowania w profesjonalnych lokalach gastronomicznych.

Wybierz kotły do swojego lokalu

Każda stołówka lub duży lokal gastronomiczny powinny być wyposażone w praktyczne urządzenia umożliwiające działanie na dużą skalę i obsługę dużej liczby gości. Jednym ze sprzętów, które warto w związku z tym wybrać, są elektryczne lub gazowe kotły warzelne. Zobacz dostępne u nas modele i wyposaż w nie swoją kuchnię.