• Kategorie
  • Parametry
  • Wędzarnie

Wędzarnie domowe i gastronomiczne

Obecnie coraz więcej słychać o złej jakości żywności, którą spożywamy każdego dnia. Dodatkowo smak potraw opartych na sztucznych konserwantach nie odpowiada wielu osobom. Warto więc spróbować wędzenia - jednego z najstarszych sposobów na utrwalanie i uszlachetnianie żywności. Przy okazji można się zanurzyć w świecie poszukiwania nowych smaków i aromatów kulinarnych, być może odkrywając przy okazji swoją nową pasję.

Wędzenie mięsa w domowych warunkach

Dzięki rozwojowi technologii, obecnie mamy możliwość samodzielnego wędzenia produktów na własne potrzeby, bez posiadania dużych wędzarni. Metoda konserwowania i aromatyzowania mięsa, ryb, warzyw i wielu innych produktów za pomocą dymu i temperatury ponownie staje się ponownie coraz bardziej popularna. Dodatkowym atutem tego rozwiązania, poza kwestiami zdrowotnymi (unikamy kupowania sztucznej żywności w sklepach) jest również coraz większa dostępność niewielkich urządzeń wędzarniczych w przystępnych cenach. Idealnie nadają się one do stosowania w domu.

Wędzenie kiełbas w sklepach mięsnych

Dla wszystkich właścicieli sklepów mięsnych zainteresowanych zwiększeniem atrakcyjności swojej oferty, bardzo przydatnym rozwiązaniem są wędzarnie Bradley Smoker. Są to niewielkie urządzenia wędzarnicze, dzięki którym w krótkim czasie można nadać niepowtarzalny aromat kiełbas i mięs. Ich smak na pewno przyczyni się do pełnego zadowolenia klientów. 

Na jakiej zasadzie działa wędzarnia do mięsa?

Wędzenie polega na nasyceniu produktu składnikami dymu drzewnego oraz usunięcia z niego części wody. Efektem takiego procesu są zmiany w białkach. Po takim zabiegu mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki. Po procesie wędzenia mięso zmienia swoją barwę, a także smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się skórka, która utrudnia dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Sam dym wędzarniczy powstaje podczas spalania kawałków drewna i trocin (w ofercie GastroProfit znajdą Państwo szeroki wybór zrębków wędzarniczych) przy ograniczonym dostępie powietrza. W zależności od temperatury dymu i czasu trwania wędzenia rozróżniamy wędzenie gorące i wędzenie zimne.

Szeroki wybór wędzarni domowych i profesjonalnych, a także zrębków wędzarniczych oraz akcesoriów do wędzenia znajdą Państwo w sklepie GastroProfit.pl