Telefon: 12 307 11 81 | e-mail: sklep@gastroprofit.pl

Wędzarnie

Wędzarnie domowe i gastronomiczne

Obecnie coraz więcej słychać o złej jakości żywności, którą spożywamy każdego dnia. Dodatkowo smak potraw opartych na sztucznych konserwantach nie odpowiada wielu osobom. Warto więc spróbować wędzenia - jednego z najstarszych sposobów na utrwalanie i uszlachetnianie żywności. Przy okazji można się zanurzyć w świecie poszukiwania nowych smaków i aromatów kulinarnych, być może odkrywając przy okazji swoją nową pasję.

Wędzenie mięsa w domowych warunkach

Dzięki rozwojowi technologii, obecnie mamy możliwość samodzielnego wędzenia produktów na własne potrzeby, bez posiadania dużych wędzarni. Metoda konserwowania i aromatyzowania mięsa, ryb, warzyw i wielu innych produktów za pomocą dymu i temperatury ponownie staje się ponownie coraz bardziej popularna. Dodatkowym atutem tego rozwiązania, poza kwestiami zdrowotnymi (unikamy kupowania sztucznej żywności w sklepach) jest również coraz większa dostępność niewielkich urządzeń wędzarniczych w przystępnych cenach. Idealnie nadają się one do stosowania w domu.

Wędzenie kiełbas w sklepach mięsnych

Dla wszystkich właścicieli sklepów mięsnych zainteresowanych zwiększeniem atrakcyjności swojej oferty, bardzo przydatnym rozwiązaniem są wędzarnie Bradley Smoker. Są to niewielkie urządzenia wędzarnicze, dzięki którym w krótkim czasie można nadać niepowtarzalny aromat kiełbas i mięs. Ich smak na pewno przyczyni się do pełnego zadowolenia klientów. 

Na jakiej zasadzie działa wędzarnia do mięsa?

Wędzenie polega na nasyceniu produktu składnikami dymu drzewnego oraz usunięcia z niego części wody. Efektem takiego procesu są zmiany w białkach. Po takim zabiegu mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki. Po procesie wędzenia mięso zmienia swoją barwę, a także smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się skórka, która utrudnia dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Sam dym wędzarniczy powstaje podczas spalania kawałków drewna i trocin (w ofercie GastroProfit znajdą Państwo szeroki wybór zrębków wędzarniczych) przy ograniczonym dostępie powietrza. W zależności od temperatury dymu i czasu trwania wędzenia rozróżniamy wędzenie gorące i wędzenie zimne.

Szeroki wybór wędzarni domowych i profesjonalnych, a także zrębków wędzarniczych oraz akcesoriów do wędzenia znajdą Państwo w sklepie GastroProfit.pl

Sortuj według:
Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni