• Kategorie
  • Parametry
  • Deski pod pizze

Deska do krojenia

Deska do krojenia to jedno z niezbędnych akcesoriów w każdej kuchni, zarówno w profesjonalnej gastronomii jak również w domu. Pozornie jest to prosta podkładka, jednak w branży gastronomicznej, produkt ten jest poddawany bardzo intensywnej eksploatacji, a materiały muszą spełniać wiele wymogów związanych z higieną i jakością. Wyróżniamy dwie główne grupy desek do krojenia. Pierwszą stanowią deski drewniane, najczęściej wykonywane z drewna bukowego, które są szczególnie polecane do krojenia produktów suchych. Deski drewniane nie powinny być myte w zmywarce, a po ręcznym umyciu delikatnym detergentem, zawsze należy je dokładnie osuszyć. Drugą grupę stanowią deski z tworzyw sztucznych. Najczęściej stosowanym materiałem jest polietylen HDPE 500. Większość desek z tworzyw sztucznych jest zgodna z normami HACCP.

Wyróżniamy 7 podstawowych kolorów desek do krojenia:

  • biały: nabiał
  • czerwony: surowe mięso
  • niebieski: ryby
  • zielony: warzywa
  • brązowy: gotowane mięso, wędliny
  • żółty: drób surowy
  • fioletowy: dla alergików

Powierzchnia desek do krojenia może być albo zupełnie gładka, albo mieć delikatne wgłębienia na krawędziach, służące zatrzymywaniu soków lub wody przed wylaniem się poza powierzchnię roboczą. Niektóre deski posiadają nóżki ułatwiające stabilne ustawienie ich na stole i zapobiegające ślizganiu się po jego powierzchni.
Najpopularniejszymi rozmiarami desek stosowanymi w profesjonalnej gastronomii są deski o wymiarach:

  • 600x400x18 mm
  • 530x325x15 mm (GN 1/1)
  • 450x300x12 mm
  • 265x325x12 mm (GN 1/2)

Deski wykonane z tworzyw sztucznych charakteryzują się bardzo wysoką odpornością, a ich eksploatacja nie wymaga wielu czynności związanych z konserwacją. Zaletami są niska cena, mała waga i stabilna powierzchnia robocza.
W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają deski do krojenia „perfect cut”, które posiadają na krawędzi wytłoczoną miarkę ułatwiającą precyzyjne krojenie na równe kawałki. Wszystkie deski w naszej ofercie posiadają atest dopuszczający je do użytku w gastronomii.