• Kategorie
  • Parametry
  • Piece piekarskie

Jednym z bardziej przydatnych urządzeń w kawiarniach, małych restaurajach, punktach bistro czy stołówkach jest piec piekarski. Dzięki takiemu urządzeniu, możliwe jest przygotowanie świeżych wypieków o niepowtarzalnym smaku, w krótkim czasie, przy minimalnym zaangażowaniu personelu. Piece piekarskie to urządzenia bardzo podobne do pieców konwekcyjno-parowych, jednak różni je kilka parametrów. Najistotniejszym z nich jest rozmiar blach, który w piecach cukierniczych (piekarskich) wynosi 600x400 mm. Jest to ogólnie przyjęty standard wielkości blach, który stosuje się w branży piekarskiej i cukierniczej. Piec cukierniczy, podobnie jak piec konwekcyjno-parowy posiada nawilżanie komory, które w podstawowych modelach aktywuje się poprzez naciśnięcie przycisku zaparowania. W bardziej rozbudowanych modelach sterowanych manualnie, można regulować stopień zaparowania komory na zasadzie więcej-mniej. Najbardziej zaawansowane urządzenia, posiadają możliwość precyzyjnego, regulowanego procentowo, ustawienia stopnia zaparowania komory. Dzięki nawilżaniu, można zadbać o idealne warunki wypieku ciast, pieczywa, drożdżówek czy też odgrzania mrożonych produktów. Temperatura w komorze w połączeniu z parą, sprawia że wypieki są przygotowane w sposób perfekcyjny. 
Wyróżniamy piece cukiernicze sterowane manualnie oraz sterowane elektronicznie (cyfrowo). Ze względu na rodzaj zasilania, dzielimy je na urządzenia elektryczne oraz urządzenia gazowe. Piec cukierniczy elektryczny jest urządzeniem tańszym w zakupie i serwisie, natomiast wersja na gaz, teoretycznie jest bardziej ekonomiczna jak chodzi o kwestię zasilania, jednak stopień skomplikowania konstrukcji oraz trudny i stosunkowo drogi serwis w połączeniu z rygorystycznymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa eksploatacji urządzeń gazowych, sprawia, że nie cieszą się one dużym zainteresowaniem. Zdecydowanie popularniejsze są urządzenia elektryczne, które poza opisanymi wyżej zaletami, zapewniają także pełną powtarzalność wypieków.
Szeroki wybór profesjonalnych pieców cukierniczych do restauracji, kawiarni, bistro, znajdą Państwo w GastroProfit.pl