• Kategorie
  • Parametry
  • Okapy gastronomiczne

Okap to niezbędne wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni. W czasie gotowania wydziela się duża ilość ciepła, dymu, tłuszczu, zapachów i pary wodnej. To wszystko sprawia, że okapy gastronomiczne znajdują swoje zastosowanie w takich miejscach jak kuchnia w restauracji, bar, kebab, pizzeria czy stołówka. Wyróżniamy kilka rodzajów okapów do gastronomii, które dopasowuje się do swoich indywidualnych potrzeb. Możemy więc wybrać okap przyścienny skrzyniowy, skośny lub trapezowy. Dodatkowo jeśli nasza kuchnia ma układ, który uniemożliwia zastosowanie okapów gastronomicznych przyściennych, należy zastosować inny rodzaj wyrobów. W takiej sytuacji polecamy okapy centralne skrzyniowe lub centralne trapezowe. Wszystkie okapy z oferty GastroProfit wykonujemy z jednego elementu do szerokości (wymiar A) maksymalnie 2600 mm, natomiast wszystkie większe wykonujemy w wersji łączonej. W zależności od potrzeb dobieramy odpowiednie króćce (okrągłe lub prostokątne), a w zależności od wymagań klienta możemy wybrać oświetlenie klasyczne, oparte na świetlówkach z klasą ochrony IP65 lub coraz popularniejsze oświetlenie LED, którego zaletą są niższe koszty eksploatacji oraz atrakcyjny wygląd, przy zachowaniu niezbędnych parametrów pozwalających na komfortową pracę.