• Kategorie
  • Parametry
  • Nadziewarki do kiełbas

Nadziewarka do kiełbasy - pojemność

Przy wyborze nadziewarki do kiełbasy, kluczową kwestią jest pojemność tłoka przekładająca się na ilość farszu, którą można wykorzystać. Najpopularniejsze nadziewarki na rynku mają pojemność 3l, 5l, 7l, 10l lub 15l. O ile dwie pierwsze pojemności są dedykowane do użytku domowego, to urządzenia od 7l i więcej, są dedykowane do użytku profesjonalnego lub dla myśliwych i rolników, którzy przygotowują wyroby z mięsa we własnym zakresie.

Różne nazwy

Nadziewarki do kiełbasy są również nazywane szprycami, napełniaczami. Nie ma to jednak znaczenia w kwestiach technicznych, ponieważ niezależnie od nazwy, urządzenia niczym się od siebie nie różnią.

Materiał wykonania

Profesjonalne nadziewarki do kiełbas, są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, charakteryzują się wysoką jakością, estetycznym wyglądem, trwałą i wytrzymałą konstrukcją, a przede wszystkim spełniająwszelkie normy higieny, wymagane w gastronomii i przemyśle spożywczym. Nadziewarki przeznaczone do użytku domowego są najczęściej wykonane ze stali malowanej proszkowo, a niektóre elementy są wykonane z tworzyw sztucznych. Zarówno profesjonalne szpryce do kiełbas jak i urządzenia dedykowane do użytku domowego, posiadają atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością.

Dodatkowe wyposażenie

Napełniacze do kiełbas posiadają w komplecie lejki o różnej średnicy, dzięki czemu możliwe jest dostosowanie parametrów urządzenia do indywidualnych potrzeb. W szprycach profesjonalnych lejki do nadziewania są wykonane ze stali, natomiast urządzenia domowe posiadają lejki wykonane z plastiku.

Prędkość nadziewania

Większość urządzeń pozwala na ustawienie jednego z dwóch dostępnych biegów, które wpływają na szybkość nadziewania. Zmiana prędkości nadziewania odbywa się poprzez przełożenie korby na inny element przekładni i nie wymaga użycia narzędzi.

Nadziewarka do kiełbas dla leworęcznych

Konstrukcja większości profesjonalnych urządzeń do nadziewania kiełbas, pozwala na szybką i bezproblemową obsługę nadziewarkizarówno przez praworęcznych jak i leworęcznych. Wystarczy za pomocą kilku śrub przełożyć zbiornik nadziewarki na drugą stronę (o 180 stopni) i urządzenie może być obsługiwane drugą ręką. Czynność ta nie stanowi żadnego problemu.

Produkcja kiełbas w domu coraz popularniejsza

Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się naprodukcję kiełbas na własne potrzeby. Dzięki temu zyskujemy pewność, że to co jemy jest naturalne, a jakość jest wyższa niż w przypadku gotowych wyrobów kupowanych w sklepie. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest szeroki wybór nadziewarek do kiełbas w ofercie sklepu GastroProfit.pl. Gwarantujemy atrakcyjne ceny, fachowe doradztwo, szybką realizację zamówienia, a także tani transport na terenie całej Polski. Nasi doradcy są do Państwa dyspozycji.