WhatsApp

Szafy do sezonowania mięsa

Liczba produktów: 5
Kategorie
Filtruj

Sezonowanie mięsa – co to takiego?

Niektórym z naszych klientów zapewne termin „sezonowanie mięsa” mówi niewiele. Mimo wszystko jednak, świadomość wśród naszych odbiorców jest coraz większa, dlatego, jeśli jeszcze nie wiesz, na czym owo sezonowanie polega, warto, abyś się tego dowiedział. Zjawisko to dotyczy głównie wołowiny, lecz sezonować można tak naprawdę każdy rodzaj mięsa. Poszczególne rodzaje mięsa zyskują bowiem na smaku po upłynięciu odpowiedniej ilości czasu, a ich włókna stają się miękkie i bardziej kruche. Jest to więc nic innego, jak dojrzewanie mięsa do spożycia. Przeczekanie zanim mięso będzie przeznaczone do spożycia, jest tym korzystniejsze, gdy chodzi o bardziej szlachetne rodzaje mięsa, np. antrykot, czy polędwicę na steki. W przypadku tego rodzaju produktów mówi się o konieczności sezonowania 10-14 dni w odpowiednich warunkach – m.in. temperatury ok. 4 stopni Celsjusza. Sezonowanie metodą na sucho pozwala na odparowanie wilgoci w szczególności z wierzchnich warstw mięsa, dzięki czemu to nie traci na wadze i objętości podczas przygotowywania do spożycia. Mięso sezonowane jest zarówno w profesjonalnych zakładach zajmujących się przetwórstwem mięsa, jak też coraz częściej w restauracjach specjalizujących się w serwowaniu steków i innych lokalach gastronomicznych. Odpowiednie warunki do dojrzewania mięsa możesz stworzyć nawet w swojej domowej kuchni, lecz chcąc przygotować w ten sposób większe jego ilości, np. na potrzeby restauracyjne, takie techniki nie będą oczywiście zbyt praktyczne. Polecamy w takim przypadku skorzystanie z profesjonalnych szaf do sezonowania wołowiny i innych rodzajów mięsa, które znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Gastroprofit.

Komory do dojrzewania mięsa

Oferujemy profesjonalny sprzęt do dojrzewania mięsa, czyli szafy do sezonowania mięsa. To wyposażenie, które pozwoli Ci przechować mięso w odpowiednich warunkach przez pożądany okres, aby nabrało ono najlepszego smaku i właściwości. Dzięki takiemu wyposażeniu stworzysz perfekcyjny mikroklimat do dojrzewania wołowiny, czy takich produktów, jak szynki oraz kiełbasy. Będziesz mógł kontrolować zarówno temperaturę, jak też poziom wilgotności we wnętrzu sprzętu. Profesjonalne komory do dojrzewania mięsa posiadają m.in. automatyczny system odparowywania wody, system odszraniania, a także praktyczne dla użytkownika oświetlenie LED. Mięso przechowasz w praktyczny sposób na półkach oraz hakach. Dostępne są różne modele szaf, pozwalające na umieszczenie w nich nawet kilkuset kilogramów mięsa. Możesz w związku z tym wybrać sprzęt zarówno do niewielkiej restauracji, jak też dużego lokalu zajmującego się głównie serwowaniem steków i innego szlachetnego mięsa. Dostępne w naszej ofercie szafy do sezonowania wołowiny i innych mięs to sprzęty takich producentów, jak Resto Quality oraz Superdry – nie musisz martwić się więc o ich jakość, ponieważ jest to wyposażenie dedykowane stricte dla profesjonalnej gastronomii, gdzie nie ma miejsca na kompromisy, a potrzebny jest najwydajniejszy, najwyższej jakości sprzęt.