WhatsApp

Schładzarki szokowe

Liczba produktów: 40
Kategorie
Filtruj

Jak skutecznie chłodzić i mrozić produkty?

Do tego, jak potrzebna jest w każdej kuchni możliwość chłodzenia i mrożenia produktów, nie musimy prawdopodobnie nikogo z naszych czytelników przekonywać. Konserwowane w ten sposób produkty dłużej zachowują swoje wartości i smak, a także nadają się do spożycia. Nie odbywa się to jednak całkowicie bez uszczerbku dla jakości składników żywieniowych. Zamrażając produkt, w rzeczywistości poddajemy go procesowi, w którym woda przemieszcza się w kierunku powierzchni artykułu. We wnętrzu powstają kryształki lodu, które nieznacznie uszkadzają strukturę produktu, a także wpływają negatywnie na jego walory smakowe. Zamrożony w tradycyjny, „domowy” sposób produkt spożywczy będzie nadawać się do spożycia, lecz zawsze, choćby w najmniejszym stopniu, odbędzie się to kosztem jego smaku i jakości. Podobnie sprawa ma się z chłodzeniem produktów, zbyt wolna zmiana temperatury również przedłuża ich żywotność, lecz w pewnym stopniu odbija się na ich walorach. Żadnym zdziwieniem nie będzie zatem fakt, że producenci wyposażenia gastronomicznego próbują wykorzystać nowoczesne technologie tak, aby uniknąć tego minimalnego, niekorzystnego wpływu powolnego procesu chłodzenia i mrożenia. W taki sposób powstało wyjątkowe wyposażenie, jakim są schładzarki szokowe, czyli tzw. szokówki. Dowiesz się o nich więcej i zakupisz je w sklepie internetowym Gastroprofit.

„Szokówki” – nowoczesne schładzarki szokowe

Schładzarki szokowe to nowoczesny, zaawansowany technologicznie sprzęt, który powstał specjalnie z myślą o osobach zajmujących się profesjonalną gastronomią. Dzięki niemu możesz skorzystać z wyjątkowej metody schładzania oraz mrożenia szokowego. Urządzenia te pozwalają na skrócenie do minimum czasu potrzebnego na właściwe schłodzenie, a nawet zamrożenie danego produktu lub potrawy. W ten sposób we wnętrzu artykułów, które chłodzimy lub zamrażamy powstaną jedynie mikrokryształki, które nie uszkodzą struktury produktu. Szokówka pozwoli Ci na osiągnięcie temperatury danego produktu od +70°C do +3°C w ciągu 90 minut. Materiałem, który wykorzystuje się do produkcji obudów schładzarek, jest niezwodna stal nierdzewna, czyli materiał wszechobecny w każdej profesjonalnej kuchni i sprzętach oraz narzędziach, które się w niej wykorzystuje. Będziesz mógł zatem przechowywać dania i artykuły spożywcze w odpowiednich warunkach bez utraty walorów smakowych oraz jakościowych. To wciąż stosunkowo mało znane rozwiązanie, które jednak zyskuje coraz większą popularność wśród restauratorów i właścicieli wszelkiego typu lokali gastronomicznych. Jeśli jeszcze nie miałeś styczności z tego rodzaju urządzeniem, polecamy rozważenie jego zakupu również ze względu na jakość, jaką zapewniają najlepsze marki sprzętów gastronomicznych, nieodłącznie obecne w naszej ofercie, jak np. Lainox, Hendi, czy Stalgast.

Nie wiedziałeś, że możesz chłodzić oraz mrozić szybciej i skuteczniej, a także korzystniej dla przechowywanych produktów? Koniecznie zapoznaj się z możliwościami schładzarek szokowych i wprowadź to urządzenie do wyposażenia swojej gastronomicznej kuchni.