WhatsApp

Czekoladziarki, automaty, podgrzewacze i fontanny do gorącej czekolady

Liczba produktów: 23
Kategorie
Filtruj

Czekoladziarki

Pod pojęciem czekoladziarki może ukrywać się kilka różnych sprzętów, które przydatne będą zarówno w kawiarni, jak i w punkcie gastronomicznym sprzedającym desery. Pierwszym typem są podgrzewacze do czekolady, które mogą między innymi służyć do podgrzewania czekolady lub sosu czekoladowego w butelkach. Tak, aby miał on zawsze idealną temperaturę i konsystencję. Inny typ czekoladziarki pozwala na podgrzewanie czekolady w głębokim pojemniku – co pozwoli na zanurzanie w niej deserów, takich jak lody. Oba te typy oparte są na działaniu termostatów z płynną regulacją temperatury. Jednak nie posiadają one mieszadeł, co powoduje, że znajdujący się w pojemniku sos należy regularnie mieszać ręcznie, w celu wyrównania jego właściwości. Podgrzewacze do czekolady mogą służyć również jako podgrzewacze musów i żeli owocowych, a także sosu kajmakowego czy serowego. Takie rozwiązanie doskonale sprawdzi się w każdej naleśnikarni, piekarni czy kawiarni, gdzie konieczny jest ciągły dostęp do roztopionej czekolady w celu dekoracji dań i deserów.

Automaty do gorącej czekolady

Innym typem czekoladziarek są automaty do gorącej czekolady. Są to podgrzewane zbiorniki z mieszadłem, które utrzymują odpowiednią temperaturę przygotowanych napoi na bazie czekolady, mleka, kawy, a nawet alkoholi. Sprawdzą się one między innymi do podgrzewania, chociażby grzanego piwa i wina. Maszyny do gorącej czekolady posiadają dwa osobne termostaty – jeden, który utrzymuje temperaturę płyty grzewczej oraz drugi, który sprawdza i pilnuje temperatury samego płynu. W ten sposób możesz bez obaw podawać gorące napoje wprost z maszyny! Zastosowane w nich mieszadło nie tylko zapobiega przywieraniu gorącej czekolady do płyty grzewczej, ale także zapewnia płynne rozprowadzenie temperatury w napoju – w ten sposób masz pewność, że cały wsad ma idealnie równą temperaturę. Wygodna wylewka ułatwia użytkowanie maszyny do gorącej czekolady. Okapniki zamontowane w podstawce na kubek pozwalają także na utrzymanie porządku na stanowisku oraz ułatwiają utrzymanie maszyny w czystości.

Cateringowe fontanny do czekolady

Ciekawym gadżetem gastronomicznym są także coraz bardziej popularne cateringowe fontanny do czekolady. W zależności od wielkości mogą posiadać wydajność nawet do 120 osób. Fontanna taka za pomocą ślimaka transportuje podgrzany sos do wylewki, a następnie spływa ona kaskadami w dół. Jest to niezwykła atrakcja na wszelkie imprezy cateringowe, gdzie stanowić będzie ona dodatkową rozrywkę. Fontanny do czekolady pozwalają na podgrzewanie w niej również kajmaku czy sosów serowych, co pozwala na urozmaicenie oferty. Mogą one bowiem stanowić zarówno dodatek do słodkich stołów z deserami, jak i do klasycznego serowego fondue podanego w nietypowy sposób. Wysokiej jakości cateringowe fontanny do czekolady dostępne w naszym sklepie wykonane są ze stali nierdzewnej, co nie tylko ułatwia ich eksploatacje, ale także pozwala na łatwe utrzymanie ich w czystości.