WhatsApp

Piec konwekcyjny

Liczba produktów: 81
Kategorie
Filtruj
Piec gastronomiczny to serce każdej restauracji. Dzięki rozbudowanej funkcjonalności, jest to urządzenie, na którym wprawny kucharz jest w stanie przygotować prawie każde danie. Wyróżniamy piece bez nawilżania (konwekcyjne) oraz piece konwekcyjno parowe, które łączą cechy pieca konwekcyjnego z funkcją nawilżania, umożliwiając przygotowanie nawet najbardziej wymyślnych potraw w precyzyjnie dopasowanych warunkach. Nawet najprostszy piec wielofunkcyjny to nieoceniona pomoc w pracy personelu gastronomicznego. 
Podstawowe piece konwekcyjne to urządzenia, dzięki którym możliwe jest szybkie podgrzewanie potraw, pieczenie zapiekanek i innych dań, w których głównym czynnikiem wpływającym na ich przygotowanie jest działanie temperatury. Piece wielofunkcyjne konwekcyjne są urządzeniami o dużej mocy i dużym zakresie regulacji temperatury.
Osobną grupą produktów są piece konwekcyjno-parowe. To bardzo precyzyjne piece wielofunkcyjne, w których oprócz cech pieców konwekcyjnych, istnieje możliwość obróbki termicznej z nawilżaniem komory. Ze względu na rodzaj nawilżania, wyróżniamy trzy grupy pieców konwekcyjno parowych:
  • piece z manualnym nawilżaniem
  • piece z manualnym ustawianiem stopnia naparowania komory
  • piece z cyfrową regulacją ustawień i możliwością procentowego ustawienia stopnia naparowania
Spośród wyżej wymienionych rodzajów pieców, najmniej zaawansowane są piece z manualnym nawilżaniem komory. Polega ono na wciśnięciu przycisku odpowiadającego za uwolnienie pary do wnętrza komory pieczenia. Jest to rozwiązanie pozwalające na przygotowywanie prostszych potraw i ciast. Drugim rodzajem pieców wielofunkcyjnych konwekcyjno-parowych są piece sterowane manualnie, w których ustawia się stopień naparowania. Ta funkcjonalność pozwala na bardziej precyzyjne ustawienie ilości pary w komorze. Odbywa się ono poprzez kilkustopniową regulację na zasadzie więcej-mniej. Trzeci rodzaj, to najbardziej zaawansowane piece konwekcyjno-parowe sterowane cyfrowo. Dzięki elektronicznemu sterowaniu, istnieje możliwość bardzo dokładnego ustawienia stopnia naparowania, często oddzielnie dla różnych etapów obróbki dania. Ten rodzaj pieców pozwala także na zaprogramowanie od kilkudziesięciu do kilkuset programów, dzięki którym można uzyskać pełną powtarzalność smaku dania. Nie bez znaczenia jest także oszczędność czasu, ponieważ praca personelu ogranicza się właściwie tylko do wybrania wcześniej zaprogramowanego schematu przygotowania potrawy. Wiele pieców konwekcyjno-parowych posiada system myjący, dzięki czemu można znacząco poprawić wydajność pracy personelu, który nie musi tracić czasu na czyszczenie pieca. Często robi się to automatycznie.

Spośród pieców wielofunkcyjnych konwekcyjno-parowych wyróżniamy urządzenia:
  • małe: 3, 4, 5 półkowe
  • średnie: 6, 7 półkowe
  • duże: 10, 12, 15, 20 półkowe

Największe urządzenia posiadają na wyposażeniu wózki, umożliwiające "wjechanie" pojemnikami z wcześniej przygotowanymi daniami do wnętrza urządzenia. Wyróżniamy piece zasilane energią elektryczną oraz gazowe. Ze względu na niższą cenę, mniejszą awaryjność i mniej czynności serwisowych, zdecydowanie najpopularniejsze są piece konwekcyjno-parowe elektryczne. Szeroki wybór profesjonalnych pieców gastronomicznych konwekcyjno parowych znajdą Państwo w GastroProfit.pl. Zapewniamy fachowe doradztwo, atrakcyjne ceny, finansowanie (kredyt, leasing, wynajem długoterminowy), a także krótki czas realizacji zamówień.

Piec konwekcyjny gastronomiczny - wiele zalet w jednym urządzeniu

Piece konwekcyjne znajdziesz na naszej stronie internetowej. Tego typu urządzenia mogą być przydatne w wielu rodzajach lokali gastronomicznych. Piec konwekcyjny to urządzenie, które jest powszechnie wykorzystywane w branży gastronomicznej do pieczenia, grillowania, smażenia i gotowania różnych potraw. Piec konwekcyjny gastronomiczny działa na zasadzie cyrkulacji powietrza, co pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła i zapewnienie jednolitego efektu końcowego. Kategoria pieców konwekcyjnych obejmuje różne modele i rozmiary, co umożliwia dopasowanie urządzenia do indywidualnych potrzeb i wymagań użytkownika. Istnieją mniejsze piece konwekcyjne, które są idealne do użytku domowego lub w małych restauracjach, a także większe modele, które są wykorzystywane w dużych kuchniach przemysłowych. W zależności od potrzeb i preferencji użytkownika, piec konwekcyjny może być zasilany gazem lub prądem elektrycznym. W obu przypadkach urządzenie oferuje wysoką wydajność i niezawodność, z możliwością regulacji temperatury i czasu pieczenia.

Piece konwekcyjne - najważniejsze atuty

Kategoria pieców konwekcyjnych oferuje wiele zalet dla użytkowników. Dzięki cyrkulacji powietrza, potrawy gotowane w piecu konwekcyjnym są równomiernie upieczone i mają lepszy smak i konsystencję. Ponadto, piec konwekcyjny jest łatwy w obsłudze i oferuje szeroki zakres funkcji, takich jak grillowanie, smażenie, gotowanie na parze i wiele innych. W ofercie pieców konwekcyjnych dostępne są również modele z funkcją samoczyszczenia, co ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości i zapewnia dłuższą żywotność. piec konwekcyjny jest więc bardzo przydatnym urządzeniem w wielu lokalach gastronomicznych, a równomierna dystrybucja ciepła i bardzo szeroki zakres funkcji, sprawiają, że takie urządzenie przyda się w praktycznie każdym lokalu gastronomicznym.

Piece konwekcyjne znajdziesz w naszym sklepie internetowym

W naszym asortymencie dostępne są piece konwekcyjne takich marek jak Bartscher, FM Industrial, Hendi, Revolution, Stalgast, Unox oraz Resto Quality i wielu innych. Kupisz u nas piece z opcją nawilżania i tacką na wodę, a także modele o różnorodnej pojemności komory. Na pewno znajdziesz piece konwekcyjne dopasowane do twojego biznesu oraz potrzeb pracowników. Takie urządzenia doskonale sprawdzą się również w małej gastronomii, idealnie wpasowując się w codzienne czynności, wykonywane przez kucharzy i inne osoby z personelu.