• Kategorie
  • Parametry
  • Piece konwekcyjne

Piec gastronomiczny to serce każdej restauracji. Dzięki rozbudowanej funkcjonalności, jest to urządzenie, na którym wprawny kucharz jest w stanie przygotować prawie każde danie. Wyróżniamy piece bez nawilżania (konwekcyjne) oraz piece konwekcyjno parowe, które łączą cechy pieca konwekcyjnego z funkcją nawilżania, umożliwiając przygotowanie nawet najbardziej wymyślnych potraw w precyzyjnie dopasowanych warunkach. Nawet najprostszy piec wielofunkcyjny to nieoceniona pomoc w pracy personelu gastronomicznego. 
Podstawowe piece konwekcyjne to urządzenia, dzięki którym możliwe jest szybkie podgrzewanie potraw, pieczenie zapiekanek i innych dań, w których głównym czynnikiem wpływającym na ich przygotowanie jest działanie temperatury. Piece wielofunkcyjne konwekcyjne są urządzeniami o dużej mocy i dużym zakresie regulacji temperatury.
Osobną grupą produktów są piece konwekcyjno-parowe. To bardzo precyzyjne piece wielofunkcyjne, w których oprócz cech pieców konwekcyjnych, istnieje możliwość obróbki termicznej z nawilżaniem komory. Ze względu na rodzaj nawilżania, wyróżniamy trzy grupy pieców konwekcyjno parowych:
  • piece z manualnym nawilżaniem
  • piece z manualnym ustawianiem stopnia naparowania komory
  • piece z cyfrową regulacją ustawień i możliwością procentowego ustawienia stopnia naparowania
Spośród wyżej wymienionych rodzajów pieców, najmniej zaawansowane są piece z manualnym nawilżaniem komory. Polega ono na wciśnięciu przycisku odpowiadającego za uwolnienie pary do wnętrza komory pieczenia. Jest to rozwiązanie pozwalające na przygotowywanie prostszych potraw i ciast. Drugim rodzajem pieców wielofunkcyjnych konwekcyjno-parowych są piece sterowane manualnie, w których ustawia się stopień naparowania. Ta funkcjonalność pozwala na bardziej precyzyjne ustawienie ilości pary w komorze. Odbywa się ono poprzez kilkustopniową regulację na zasadzie więcej-mniej. Trzeci rodzaj, to najbardziej zaawansowane piece konwekcyjno-parowe sterowane cyfrowo. Dzięki elektronicznemu sterowaniu, istnieje możliwość bardzo dokładnego ustawienia stopnia naparowania, często oddzielnie dla różnych etapów obróbki dania. Ten rodzaj pieców pozwala także na zaprogramowanie od kilkudziesięciu do kilkuset programów, dzięki którym można uzyskać pełną powtarzalność smaku dania. Nie bez znaczenia jest także oszczędność czasu, ponieważ praca personelu ogranicza się właściwie tylko do wybrania wcześniej zaprogramowanego schematu przygotowania potrawy. Wiele pieców konwekcyjno-parowych posiada system myjący, dzięki czemu można znacząco poprawić wydajność pracy personelu, który nie musi tracić czasu na czyszczenie pieca. Często robi się to automatycznie.

Spośród pieców wielofunkcyjnych konwekcyjno-parowych wyróżniamy urządzenia:
  • małe: 3, 4, 5 półkowe
  • średnie: 6, 7 półkowe
  • duże: 10, 12, 15, 20 półkowe

Największe urządzenia posiadają na wyposażeniu wózki, umożliwiające "wjechanie" pojemnikami z wcześniej przygotowanymi daniami do wnętrza urządzenia. Wyróżniamy piece zasilane energią elektryczną oraz gazowe. Ze względu na niższą cenę, mniejszą awaryjność i mniej czynności serwisowych, zdecydowanie najpopularniejsze są piece konwekcyjno-parowe elektryczne. Szeroki wybór profesjonalnych pieców gastronomicznych konwekcyjno parowych znajdą Państwo w GastroProfit.pl. Zapewniamy fachowe doradztwo, atrakcyjne ceny, finansowanie (kredyt, leasing, wynajem długoterminowy), a także krótki czas realizacji zamówień.