• Kategorie
  • Parametry
  • Zastawa stołowa

Zastawa stołowa do restauracji

Jeśli myślimy o elementach wyposażenia lokalu gastronomicznego, bez których nie miałby on prawa funkcjonować, to zapewne jedną z pierwszych rzeczy, która przyjdzie nam do głowy, będzie zastawa stołowa. Cóż nam z nawet najlepszego jedzenia od wybitnego kucharza, gdy nie będzie go na czym podać, a goście nie będą mieli czym go zjeść. Do każdego lokalu, nieważne, czy jest to niewielki bar, czy duża restauracja z obsługą cateringową imprez, konieczny będzie zakup zastawy stołowej do restauracji. Polecamy, aby nad czynnością tą pochylić się nieco dłużej i nie podejmować pochopnych decyzji. Wielu z Was w głowach rodzi się z pewnością pytanie „dlaczego?”. Przecież to tylko talerze, miski, łyżki, czy widelce, a nie skomplikowane urządzenia elektroniczne. Podczas zakupu tak pozornie prostego wyposażenia można jednak popełnić wiele błędów, więc zakup ten powinien być dobrze przemyślany.

Jak wybrać odpowiednią zastawę?

Zastawa cateringowa przede wszystkim powinna cechować się wysoką jakością wykonania i wytrzymałością. Może być delikatna, lecz jedynie z wyglądu. W rzeczywistości najpraktyczniejsza będzie zastawa zmniejszająca ryzyko stłuczenia się, obicia i wyszczerbienia. Kelnerzy bardzo często przenoszą przecież dużą ilość naczyń w pośpiechu, więc wyposażenie to jest narażone na takie uszczerbki. Nielogicznym zakupem będzie też wybór zastawy do restauracji, która nie jest przystosowania do włożenia do zmywarki lub suszarki. Masowa obsługa klientów w restauracji i ręczne mycie lub suszenie naczyń to coś, co już dawno jest znakiem przeszłości. Wbrew pozorom, elementów zastawy stołowej do restauracji jest naprawdę bardzo dużo i nie są to jedynie talerze, czy sztućce. W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się m.in. miseczki do zapiekania, łyżeczki do dipów, bulionówki, dzbanki do mleka, sosjerki oraz znacznie więcej specjalistycznego wyposażenia. Nie chcesz chyba podać gościom potrawy, do której nie będziesz posiadać odpowiednich naczyń i sztućców. Poza tym zastawa musi pasować wizualnie do określonej potrawy. Może podkreślać jej walory smakowe, sprawiać, że porcja będzie wydawała się większa i ogólne wrażenie klienta będzie lepsze. To naprawdę fakt, że te same dania potrafią smakować nam inaczej z różnych naczyń – w taki sposób działa ludzka psychika. Warto o takich drobiazgach pamiętać wyposażając swój lokal gastronomiczny.

Szeroki wybór zastawy cateringowej

Jeśli wybór produktów okazuje się tak złożony i potrzebujesz tak wielu elementów, dobrze wybrać miejsce, gdzie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, bez konieczności wybierania różnych elementów zastawy z różnych sklepów. Miejscem takim jest Gastroprofit.pl, gdzie znajdziesz najlepsze wyposażenie dla gastronomii. Oferujemy naszym klientom tysiące produktów z kategorii zastawy stołowej do restauracji. Wyposażysz z nami każdy bar oraz restaurację serwującą dania każdego typu. Zapewniamy, że gdy wybierzesz naszą ofertę, w Twojej kuchni nie zabraknie żadnego istotnego elementu, a Twoi goście będą mogli cieszyć zarówno kubki smakowe, jak i oczy oraz inne zmysły najlepszymi daniami.