• Kategorie
  • Parametry
  • Frytownice

Trudno wyobrazić sobie prowadzenie działalności gastronomicznej bez urządzeń takich jak frytownice. Oczywistym i podstawowym zastosowaniem urządzenia jest smażenie frytek, jednak możliwości związane z eksploatacją frytkownicy są zdecydowanie większe. Taki rodzaj urządzenia może być wykorzystywany do smażenia kurczaków i innych rodzajów mięsa, ryb, racuchów, a nawet pączków. Urządzenia do frytek stosowane w gastronomii mają pojemność komory od 3 litrów (są to raczej urządzenia pomocnicze) do nawet kilkudziesięciu litrów. Najpopularniejsze urządzenie do frytek ma pojemność komory 8l, 2x8l, 3+5l - jeśli chodzi o frytownice nastawne, poprzez 10l lub 15l w przypadku urządzeń wolnostojących. Dobrym wyborem jest frytownica gastronomiczna wyposażone w kran spustowy oleju, umożliwiający jego bezproblemowe wylanie z komory bez potrzeby dźwigania całego urządzenia. Obecnie standardem w frytkownicach gastronomicznych jest tak zwany system zimnej strefy, który oddziela pozostałości po smażeniu poniżej poziomu grzałek, poprawiając tym samym jakość oleju, a w konsekwencji smak smażonej potrawy. Jest to również istotne ze względu na oszczędności związane z rzadszą koniecznością wymiany frytury. 
Istotnym parametrem jest moc grzewcza urządzenia. Im wyższa, tym urządzenie ma większą wydajność, ponieważ szybciej osiąga temperaturę roboczą, szybciej smaży, a w konsekwencji zużywa mniej energii, ponieważ pracuje krócej. Zalecamy, by w miarę możliwości wybierać urządzenia zasilane z gniazda 3-fazowego (400V). Takie frytownice gastronomiczne posiadają większą moc w porównaniu z urządzeniami zasilanymi z gniazdka 230V, mają wzmocnioną konstrukcję, a także lepsze parametry pracy. Charakteryzują się mniejszą awaryjnością. 
Szeroki wybór urządzeń takich jak frytownice gastronomiczne znajdą Państwo w GastroProfit.pl