• Kategorie
  • Parametry
  • Szatkownice do sera

Szatkownica do sera

Szatkownica do sera to urządzenie, które bardzo upraszcza i przyspiesza pracę personelu gastronomicznego w takich obiektach jak restauracje, pizzerie, kuchnie hotelowe, stołówki czy zakłady przetwórcze. Wszędzie tam, gdzie produkcja wymaga krojenia dużych ilości sera, niezbędne są urządzenia elektryczne o wysokiej wydajności. Pośród elektrycznych szatkownic, wyróżniamy niewielkie urządzenia przeznaczone do krojenia wyłącznie twardych serów (można ich również używać do mielenia bułki tartej oraz orzechów) oraz maszyny do krojenia dużych ilości sera, które najczęściej są również stosowane do szatkowania warzyw, owoców, grzybów i innych produktów w profesjonalnej kuchni. Duże szatkownice gastronomiczne pozwalają na krojenie od 100 kg do nawet 1 tony produktów na godzinę. Do profesjonalnej szatkownicy gastronomicznej można stosować wymienne tarcze pozwalające na uzyskanie odpowiedniego rezultatu krojenia. Wielu producentów wyposaża swój sprzęt w gotowe zestawy tarcz dające uniwersalne efekty szatkowania. Gdy taki zestaw okazuje się niewystarczający, istnieje możliwość doposażenia urządzenia do krojenia w dodatkowe tarcze o różnych układach noży, dzięki czemu jest możliwość dowolnej personalizacji sprzętu do swoich potrzeb. W przypadku szatkownic do sera, najczęściej stosuje się tarcze do wiórków o różnej grubości. Jednym z kluczowych parametrów szatkownicy do sera jest powierzchnia otworów wsadowych. Im większa powierzchnia takiego otworu, tym większa kostka sera zmieści się w jego świetle, przyspieszając tym samym pracę. Renomowani producenci szatkownic, tacy jak szwedzka firma Hallde lub francuska Robot Coupe, nieustannie doskonalą swoje produkty, dążąc do uzyskania perfekcyjnych efektów cięcia przy zachowaniu maksymalnej ergonomii oraz niewielkich gabarytów zewnętrznych i niskiej wagi urządzenia. Szeroki wybór szatkownic do sera w atrakcyjnych cenach znajduje się w sklepie GastroProfit.