WhatsApp

Naświetlacze gastronomiczne do jaj i nie tylko, sterylizatory UV

Liczba produktów: 23
Kategorie
Filtruj

Naświetlacze gastronomiczne

Obiekty gastronomiczne takie jak restauracje, kawiarnie, piekarnie czy bary objęte są rygorystycznymi normami higienicznymi, które muszą spełnić. Dlatego też tak ważne jest zadbanie o pełną higienę w kuchni danego lokalu. W tym momencie przychodzą z pomocą naświetlacze gastronomiczne, które dzięki działaniu fal UV są w stanie zabić do 100% bakterii, takich jak Salmonella, E. Coli, a także ziarenkowców, laseczek tlenowych, pałeczek okrężnicy i grzybów. Sterylizatory UV różnią się między innymi wielkością, zastosowaniem czy wymiarami, jednakże wszystkie łączy jedna cecha: niesamowita skuteczność dezynfekcyjna. W naszej ofercie posiadamy sterylizatory gastronomiczne wielofunkcyjne z pojemną szufladą, sterylizatory do noży, naświetlacze do jaj, a także sterylizatory wody. Równie polecane są sterylizatory wodne, które swoje działanie opierają na gorącej parze wodnej wtłaczanej do komory pod ciśnieniem. Jednakże wymagają one stałego przyłącza wody i odpływu, przez co nie można ich podłączyć w dowolnym miejscu, w przeciwieństwie do sterylizatorów UV.

Naświetlacze do jaj

Skorupki jaj to idealne miejsce do rozwoju salmonelli. Większość kur niosek jest na nią szczepiona, jednakże w temperaturze pokojowej mnoży się ona bardzo szybko, więc wystarczy jedno jajko zainfekowane salmonellą, by móc spowodować zatrucie kilkudziesięciu osób. Co ważne, salmonella występuje jedynie na skorupkach jaj, dlatego nie ma konieczności naświetlania białka i żółtka, nawet jeśli mają być podane na surowo. Sterylizatory do jajek w naszej ofercie posiadają komory sterylizacyjne, w których zmieści się od kilkunastu do trzydziestu jaj, które w 150 sekund zostaną pozbawione zagrożenia mikrobiologicznego. Co ważne mycie jajek może przyczynić się do ich wcześniejszego zepsucia, ponieważ naruszana jest bariera skorupkowa. Skorupka jaja posiada mikropory, przez które przenika woda do wewnątrz podczas mycia. Dlatego też, aby móc odkazić jajka poprzez kąpiel we wrzątku konieczne byłoby to tuż przed użyciem, co znacząco może utrudnić pracę na kuchni. Dlatego właśnie sterylizator do jaj jest urządzeniem niezbędnym w każdej gastronomii, dzięki niemu możesz każdego dnia rano przygotować porcję świeżych jaj na cały dzień.

Sterylizatory do noży

Kolejnym ważnym zagadnieniem związanym z utrzymaniem czystości na kuchni jest utrzymanie noży w idealnej czystości. Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest posegregowanie noży i używanie ich tylko do określonych czynności. Jednak noże przeznaczone do krojenia, zwłaszcza surowego mięsa należy regularnie sterylizować, by zmniejszyć ryzyko przenoszenia bakterii. Najlepiej w tej kwestii zaopatrzyć się w sterylizatory do noży, które ułatwią to zadanie. Innym, równie ważnym elementem wyposażenia kuchni są też sterylizatory wody – zwłaszcza tam, gdzie przygotowuje się potrawy z surową wodą, jak chociażby koktajle czy soki. Sterylizator do wody wykorzystuje promieniowanie VU, by usunąć bakterie, wirusy i glony, które mogą doprowadzić do zatrucia. Co więcej, działa ono bakteriobójczo na wodę, nie zmieniając przy tym jej właściwości fizycznych, w przeciwieństwie do chlorowani czy ozonowania.