• Kategorie
  • Parametry
  • Wałkownice do ciasta

Wałkownica do ciasta to urządzenie bez którego nie może się obejść żadna pizzeria, pierogarnia ani restauracja. Urządzenie to służy do rozwałkowywania zimnego ciasta na pizzę, makaron lub pierogi: dzięki temu znacznie skraca czas pracy personelu. Wałkownice, zwane też wałkowarkami, nie nagrzewają ciasta w czasie wałkowania, dzięki czemu zachowuje ono swoje walory niezbędne do dalszej obróbki. Wyróżniamy wałkowarki z jedną parą wałków oraz dwoma parami wałków. Pozwalają one na regulację grubości ciasta najczęściej w zakresie od 0 do 4 mm. Dzięki temu możliwe jest dopasowanie parametrów sprzętu do różnych potrzeb przemysłu gastronomicznego. Najpopularniejsze wałkownice pozwalają na uzyskanie ciasta o średnicy od 14 cm do 40 cm w zależności od modelu.

Różne rodzaje wałkownic

Urządzenia z jedną parą wałków są szczególnie polecane do mniejszych lokali, w których idealne rozwałkowanie ciasta za pierwszym razem nie jest najważniejszą kwestią. Ten typ wałkownic ma prostszą konstrukcję i obsługę, jednak brak dodatkowej pary wałków może spowodować konieczność powtórnego przepuszczenia ciasta. Ten problem nie występuje w urządzeniach z dwoma parami wałków. Ciasto po przejściu przez pierwszą parę jest już wstępnie obrobione, a druga para wałków sprawia, że efekt końcowy jest prawie zawsze idealny. Niektóre modele urządzeń mają możliwość sterowania ich pracą za pomocą elektrycznego przycisku nożnego. Wszystkie elementy wałkowarek są wykonane z materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością, a urządzenia posiadają atest dopuszczający je do użytku w gastronomii. W naszym sklepie znajduje się duży wybór wysokiej jakości wałkownic w niskich cenach. Dodatkowe informacje oraz pomoc w doborze sprzętu uzyskają Państwo w naszym dziale handlowym.