• Kategorie
  • Parametry
  • Filtry oleju

Jakie znaczenie ma jakość używanego oleju?

W miejscach, gdzie podawane są frytki lub inne smażone przekąski, zużywane są duże ilości oleju spożywczego. Jego stosowanie w kuchni może kojarzyć się niektórym z naszych czytelników z żywnością fast-foodową, niezbyt zdrową i stereotypowo przygotowywaną wielokrotnie na tym samym oleju bez jego wymiany. Choć żywność przygotowywana w ten sposób z pewnością nie należy do najzdrowszych, wcale nie musi być zagrożeniem z powodu złej jakości oleju. Czy oznacza to jednak, że w urządzeniach takich, jak frytownica, powinieneś wymieniać go po każdym przygotowaniu kolejnej porcji i przez to znacznie zwiększyć koszty działalności Twojej kuchni? Oczywiście, że nie. W jaki sposób zatem poradzić sobie ze skutkami zużytego oleju? Po czasie zyskuje on przecież nieprzyjemny zapach i smak, odczuwalny w potrawach i rzeczywiście staje się niezbyt zdrowy. Przenikają do niego też cząsteczki węgla oraz jedzenia. Staje się także znacznie gęstszy i zmniejsza wydajność urządzenia. W skrajnych przypadkach niewymieniany olej spożywczy może doprowadzić do uszkodzenia urządzeń gastronomicznych, a nawet może się zapalić! Mamy jednak rozwiązanie, z którego warto skorzystać w każdym lokalu gastronomicznym, w którym frytownica jest urządzeniem niezbędnym do codziennej obsługi gości. Zobacz dostępne w naszej ofercie filtry do oleju spożywczego.

Filtry oleju spożywczego

Filtry do oleju spożywczego to bardzo łatwe w użyciu i konserwacji urządzenia, dzięki którym rozwiążesz problem zanieczyszczonego oleju spożywczego, który musiałbyś często wymieniać. Przefiltrowanie wykorzystywanego oleju pozwoli na znaczące poprawienie jego właściwości. Oznacza to w praktyce, że będziesz mógł korzystać z niego przez dłuższy czas bez uszczerbku na smaku potraw, a także ryzyka uszkodzenia urządzeń z Twojej kuchni. Mniejsza częstotliwość wymiany oleju oznacza dla Ciebie realny zysk w postaci ograniczenia kosztów zakupu oleju, a w przypadku profesjonalnych lokali mogą być to koszty realnie wpływające na zyski z danego miejsca. Oferujemy wydajne i praktyczne filtry oleju spożywczego. Mogą one pracować z prędkością nawet do 95 litrów na minutę. Wykonane są one z niezawodnej stali nierdzewnej, czyli materiału doskonale nadającego się do wykorzystania w kuchniach profesjonalnych lokali gastronomicznych. Częsta wymiana oleju nie jest więc jedynym wyjściem, aby otrzymać pyszne, aromatyczne potrawy – profesjonalnym kuchniom gastronomicznym polecamy jego filtrowanie!

Polepsz smak potraw i ogranicz koszty

Serwowanie w lokalu frytek lub innych potraw z frytownicy nie musi wcale oznaczać potraw niezdrowych, przygotowywanych na niskiej jakości, zużytym oleju, a osiągnięcie tego nie będzie wymagać od Ciebie przeznaczania majątku na regularny zakup oleju. Zobacz, jak poprawić smak potraw i ograniczyć koszty funkcjonowania swojej gastronomicznej kuchni, stosując filtry oleju spożywczego. Zapoznaj się z naszą ofertą wysokiej jakości urządzeń od najlepszych producentów wyposażenia gastronomicznego.