• Kategorie
  • Parametry
  • Filtry oleju

Filtr oleju do gastronomii - przynosi oszczędności

W każdym rodzaju gastronomii, w którym używa się frytownic, dużym problemem jest szybki spadek jakości oleju, a co za tym idzie, ponoszenie znacznych nakładów na jego częstą wymianę. Rozwiązaniem tego problemu jest filtr do oleju spożywczego.

Na jakiej zasadzie działa filtr oleju spożywczego?

W zależności od rodzaju urządzenia, zasada działania może się różnić, jednak w każdym modelu chodzi o szybkie przefiltrowanie oleju, poprzez wyłapanie z niego węgla i innych cząstek stałych. Dzięki takiemu zabiegowi, olej odzyskuje swoje pierwotne właściwości, a okres jego eksploatacji, wydłuża się nawet o połowę. Najpopularniejsze modele filtrów spożywczych są praktycznie bezobsługowe. Wystarczy wstawić je do frytownicy, uruchomić, a po kilku minutach proces filtracji zakończy się automatycznie.

Oszczędności, zdrowie, smak

Filtr oleju spożywczego w znaczny sposób przyczynia się do oszczędności, ale również jakości oleju, na którym smaży się potrawy. Dzięki temu, że olej jest oczyszczony, potrawy mają lepszy smak i są zdrowsze. Różnica w jakości i smaku dań na pewno zostanie doceniona przez Państwa gości.