WhatsApp
Świąteczne zamówienia realizujemy na bieżąco – zamów bez obaw! Infolinia: 123070604

Gastronomiczne kostkarki do lodu

Liczba produktów: 236
Kategorie
Filtruj

Kostkarki do lodu

Wszędzie tam, gdzie podaje się schłodzone napoje: w kawiarni, barze czy restauracji typu „fast food” niezastąpione będą kostkarki do lodu. Dzięki nim w prosty sposób wytworzysz oraz przechowasz idealne kostki lodu do napojów. Urządzenia te dzielą się na modele pomocnicze oraz główne. Te pierwsze, znane także jako stołowe kostkarki do lodu mają zdolność mrożenia do 15 kg na dobę, pozwalając przechowywać jednocześnie do 150 – 200 kostek w zasobniku. Idealnie zatem sprawdzą się w małej gastronomii, biurze czy podczas serwowania kateringu. W tym ostatnim przypadku dużym plusem jest to, że nie potrzebują one stałego podłączenia do wody, co pozwala je ustawić w dowolnym miejscu. Taka kostkarka sprawdzi się także doskonale do użytku domowego. Wykonane są one zazwyczaj z połączenia stali nierdzewnej z odpornym na uszkodzenia mechaniczne tworzywem sztucznym, co dodatkowo pozwala na łatwe utrzymanie ich w czystości. Stołowe kostkarki do lodu posiadają zazwyczaj regulację wielkości kostek lodu.

Gastronomiczne kostkarki do lodu

W większych lokalach, restauracjach oraz barach przydatne będą gastronomiczne kostkarki do lodu, zwane urządzeniami głównymi. W zależności od modelu są one w stanie wytworzyć od 20 do 55 kg lodu/24h oraz posiadają zasobniki do 15 kg. W takim wypadku urządzenia te pozwalają na ciągły dostęp do kostek lodu nawet przy bardzo dużych potrzebach. Doskonale będą się sprawdzać w większych barach, restauracjach, dyskotekach czy hotelach. Przemysłowe kostkarki do lodu wykonane są ze stali kwasoodpornej z elementami wykonanymi z tworzywa, co dodatkowo ułatwia utrzymanie ich w czystości. Jednakże wymagają stałego podłączenia do prądu, wody i kanalizacji oraz zachowania temperatury otoczenia nie wyższej niż 38-40°C (w zależności od modelu). Dlatego też należy uwzględnić to podczas planowania zakupu sprzętu, by zapewnić mu odpowiednie miejsce do pracy. Przemysłowe kostkarki do lodu bardzo często posiadają nie tylko możliwość regulacji wielkości kostki do lodu (zazwyczaj w trzech rozmiarach), ale także niektóre modele zapewniają możliwość dopasowania jednego z kilku kształtów kostki lodu: od sześcianu, przez walec aż po kulę.

Kostkarki gastronomiczne

Obecnie na rynku występują kostkarki gastronomiczne, które posiadają różną metodę wytwarzania kostek lodu – od metody natryskowej po metodę zalewową. Każdy z nich posiada inna wydajność, dlatego też warto sprawdzić, który z nich będzie najlepiej pasował do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Kostkarki gastronomiczne różnią się także sposobem chłodzenia. Jedne z nich są chłodzone powietrzem, inne wodą. Dlatego też przed zakupem należy zapoznać się z jej specyfikacją, która rozjaśni nam, jak musi być zorganizowane miejsce do podłączenia danego modelu. Jedne bowiem będą potrzebowały stałego podłącza do kanalizacji, inne pozostawienia wolnej przestrzeni wokół. Jeśli zależy nam na urządzeniu, które będzie bardzo ekonomiczne warto także zwrócić uwagę na zużycie wody oraz energii. Duże kostkarki gastronomiczne renomowanych firm takich jak Hendi będą dużo bardziej ekonomiczne niż mniejsze urządzenia innych firm, które nie przykładają takiej wagi do ekologii swoich produktów.