• Kategorie
  • Parametry
  • Kloce masarskie

Kloc masarski - zastosowanie

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia rzeźni, sklepu mięsnego i restauracji jest profesjonalny kloc masarski. Jest to gruby drewniany lub wykonany z polietylenu element służący do rozcinania lub rozbijania surowego mięsa.

Czy lepszy jest kloc masarski drewniany czy z tworzywa?

Na powyższe pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno większą popularnością cieszą się kloce masarskie wykonane z drewna. Wynika to w dużej mierze z niższych cen takich wyrobów, ale także z bardziej stabilnej i solidnej konstrukcji, która lepiej pochłania drgania. Kloce masarskie wykonane z tworzywa sztucznego, najczęściej atestowanego polietylenu HDPE500, są z kolei łatwiejsze do utrzymania w czystości. W większości modeli część robocza może zostać zdemontowana i umyta na przykład w zmywarce.

Jaka podstawa do kloca masarskiego

W zależności od materiału wykonania kloca masarskiego przeznaczonego do gastronomii, podstawa może być drewniana (kloce masarskie drewniane) lub wykonana ze stali nierdzewnej (kloce masarskie z tworzyw sztucznych).

Jakie rozmiary kloców masarskich?

Obecnie najpopularniejszymi rozmiarami kloców masarskich na rynku są:

  • 40x40x15 cm
  • 50x40x20 cm
  • 40x40x11 cm

Szeroki wybór kloców masarskich zarówno drewnianych jak i wykonanych z polietylenu, z podstawą lub bez podstawy znajdą Państwo w ofercie sklepu GastroProfit.pl.