• Kategorie
  • Parametry
  • Grille kontaktowe

Urządzeniem gastronomicznym o bardzo szerokim zastosowaniu w profesjonalnej kuchni jest grill kontaktowy, który może być używany do obróbki termicznej różnego rodzaju dań. Grill kontaktowy, zwany również kontakt grillem, to urządzenie elektryczne, posiadające górną i dolną płytę grzewczą. Kontakt grill może posiadać różnego rodzaju powierzchnie płyt grzejnych. Najczęściej są to płyty ryflowane, posiadające charakterystyczne rowki lub nacięcia na powierzchni. Nadają one grillowanej lub smażonej potrawie specyficzny wzór, podobny do tego, który uzyskuje się na ruszcie typowego grilla opalanego węglem. Najpopularniejszym zastosowaniem grilla kontaktowego jest smażenie mięsa, bułek (urządzenie jest niezbędne w kebabach), warzyw, ryb, owoców. Grille kontaktowe umożliwiają przygotowanie kanapek na ciepło (PANINI), które stają się coraz popularniejsze jako szybkie danie. Wyróżniamy grille kontaktowe pojedyncze (najczęściej płyta robocza ma wymiar zbliżony do 22x23 cm), grille średnie (popularnie nazywane PANINI) o wymiarze płyty roboczej 34x23 cm oraz grille podwójne z płytą grzewczą dolną około 47x23 cm i dzielonymi płytami górnymi.
Najmniejsze grille kontaktowe posiadają moc 1,8 kW, średnie mają moc 2,2 kW, a największe mają moc około 3,6 kW. W naszej ofercie dostępne są również grille kontaktowe z gładkimi płytami grzewczymi oraz wersje mieszane, oferujące możliwość wykorzystania różnych rodzajów płyt grzewczych w jednym urządzeniu. 
Grill kontaktowy to urządzenie, które mimo niewielkich wymiarów, oferuje bardzo szeroki wachlarz zastosowań w kuchni, zarówno w restauracji, jak i barze, kebabie, firmie cateringowej czy nawet w kuchni domowej. Szeroki wybór profesjonalnych grilli elektrycznych znajdą Państwo w GastroProfit.pl