WhatsApp
Świąteczne zamówienia realizujemy na bieżąco – zamów bez obaw! Infolinia: 123070604

Czapki kucharskie gastronomiczne, budyniówki

Liczba produktów: 6
Kategorie
Filtruj

Czapki kucharskie - idealne do pracy w kuchni

Czapka kucharska jest jednym z ważniejszych elementów wyposażenia kucharzy. To właśnie ta część ubioru profesjonalnego zapewnia wysoki poziom higieny pracy. Czapki kucharskie z jednej strony chronią głowę i włosy kucharza, a z drugiej sprawiają, że ryzyko wpadnięcia włosów do potraw jest zminimalizowane. Dodatkowo czapki gastronomiczne pełnią funkcję estetyczną i nadają powagę pracownikom, a także szefowi kuchni. W wielu restauracjach czapka kucharska symbolizuje więc pewien status pracownika. Zdarza się, że najbardziej doświadczeni kucharze mają inne nakrycia głowy niż początkujący podwładni. Czapki kucharskie z powodzeniem mogą więc służyć do odróżnienia szefa kuchni od innych pracowników. Do popularnych rodzajów czapek kucharskich należą:

  • wysoka czapka Le Chef, specjalnie dla szefów kuchni;
  • czapka kucharska budyniówka, nazywana czasami także bandaną, która dobrze wentyluje, jest praktyczna i higieniczna;
  • czapka gastronomiczna z daszkiem, która często jest wybierana przez właścicieli fast foodów dla swoich pracowników, przy czym zwykle na takiej czapce znajduje się wtedy logo danej marki. 

Ten ostatni rodzaj czapek sprawdza się wszędzie tam, gdzie panuje wysoka temperatura, a dodatkowo istnieje obawa, że gorący tłuszcz może odprysnąć na twarz lub głowę. W niektórych przypadkach kucharze noszą również specjalne czepki, całkowicie zakrywające głowę, które uniemożliwiają przedostanie się włosów do potraw. 

Czapka kucharska powinna być oczywiście dopasowana nie tylko do specjalizacji kucharza i jego stanowiska pracy, ale także do całej restauracji lub zakładu produkcyjnego. W ten sposób wszyscy zatrudnieni pracownicy mogą mieć ujednolicony ubiór, a także wyglądać schludnie i estetycznie. Czapka kucharska pełni więc zarówno funkcje praktyczne, jak i wizualne, a także reprezentacyjne. Zupełnie inny typ nakrycia głowy (i całego stroju kucharza) należy wybrać do zakładu masarskiego, inny do pracy produkcyjnej przy słonych przekąskach, a jeszcze inny do eleganckiej restauracji. Oczywiście każda czapka kucharska powinna zapewniać doskonałą higienę pracy i bezpieczeństwo. Spore znaczenie ma także komfort pracowników, zwłaszcza ten termiczny. W kuchni zwykle jest dosyć gorąco, dlatego też czapka powinna być stosunkowo przewiewna. W ten sposób kucharze nie będą chodzić zmęczeni i spoceni przez cały dzień lub noc. 

Czapki gastronomiczne - szeroki asortyment w naszej ofercie

W naszym sklepie internetowym znajdziesz wszystkie potrzebne akcesoria do swojego lokalu gastronomicznego, a także odzież dla pracowników. Posiadamy szeroki asortyment czapek kucharskich, dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb i warunków pracy. U nas możesz kupić zarówno wysokie czapki dla szefów kuchni, jak i czepki, a także budyniówki oraz papierowe furażerki. Sprawdź, co dla ciebie przygotowaliśmy i wybierz najlepsze akcesoria do swojego lokalu gastronomicznego.