• Kategorie
  • Parametry
  • Wyposażenie kebaba

Każdy lokal serwujący niezwykle popularnego i lubianego kebaba musi mieć w swoim wyposażeniu odpowiedni sprzęt, który pozwoli na przygotowanie tej potrawy w prosty sposób przy zachowaniu jej najwyższej jakości. Sercem zaplecza kuchennego jest opiekacz do kebaba. W zależności od możliwości technicznych i preferencji nabywcy opiekacze mogą być zasilane gazem (z butli lub instalacji gazowej) lub energią elektryczną z gniazdka 400 V lub 230 V. Dzięki temu istnieje możliwość dopasowania odpowiedniego urządzenia do potrzeb każdego lokalu bez względu na ograniczenia powstałe z powodu niedostępności któregoś ze źródeł zasilania. Kolejnym krokiem przy wyborze wyposażenia do kebaba jest jak najdokładniejsze określenie, ile kebabów będzie wydawanych dziennie. Pozwoli to na dobranie odpowiedniej wydajności urządzenia i tym samym dopasowanie ilości stref grzewczych i długości sztycy (miecza) do wsadu mięsa, który będzie jednorazowo grillowany. W naszej ofercie znajdują się opiekacze do kebaba, pozwalające na opiekanie od kilku do nawet kilkudziesięciu kilogramów mięsa jednocześnie.

W dalszej kolejności należy wybrać rodzaj napędu, w który będzie wyposażone urządzenie. Najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze opiekacze posiadają napęd górny, który charakteryzuje się prostą konstrukcją i niską awaryjnością. Ewentualne czynności serwisowe są ułatwione, ponieważ dostęp do napędu jest bardzo łatwy. Inną grupą urządzeń tego typu są grille z napędem dolnym. Dzięki większemu niż w tych urządzeniach z napędem górnym odizolowaniu silnika od źródła ciepła jego trwałość jest na bardzo wysokim poziomie. Wadą tego rozwiązania jest jednak trudniejszy dostęp przy czynnościach serwisowych i wyższy koszt zakupu.

Opiekacz do kebaba i nóż

Jeśli chodzi o wyposażenie lokalu serwującego kebaby, oprócz opiekacza, niezbędny będzie także wysokiej jakości nóż. Wyróżniamy dwa rodzaje noży: ręczne i elektryczne. Ręczny nóż powinien mieć ostrze o długości około 35 cm. Spośród dostępnych na rynku produktów nie warto wybierać najtańszych modeli, które w praktyce mogą służyć wyłącznie jako noże pomocnicze. Są one bardzo awaryjne i mają niedużą wydajność. Zdecydowanie warto zainwestować w profesjonalny nóż elektryczny do kebaba takich marek jak Potis czy Hendi. Wyższy koszt zakupu zwróci się w postaci większej wydajności, szybszej pracy i bezawaryjnej pracy. Taki nóż pozwala na krojenie od 30 kg do nawet 200 kg mięsa na dobę.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu: nasz dział handlowy służy poradą przy doborze odpowiedniego sprzętu.