-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Lista 9 trendów gastronomicznych na 2018 rok
2018-01-23 13:32:00Tegoroczne trendy gastronomiczne podyktowane są m.in. zmieniającą się świadomością społeczeństwa na temat żywności, konsumenci interesują się pochodzeniem produktów zwierzęcych i roślinnych oraz przykładają coraz większą wagę do zdrowego odżywiania.
Co jeszcze będzie istotne i na co warto zwrócić uwagę, by zaspokoić wymagania klientów?
TREND NR 1 Lokalne produkty i świadomość żywienia
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktów, co wynika z żywienia w stylu slow-food. Ludzie chcą też wracać do smaków znanych z dzieciństwa i próbować tradycyjnych potraw w nieco odświeżonym wydaniu. Może to umożliwić m.in. syfon do przygotowywania napojów sodowych, dzięki któremu przypomnimy sobie orzeźwiający smak wody z bąbelkami.
TREND NR 2 Pochodzenie produktów roślinnych
W ostatnich 10 latach znacznie wzrosło spożycie warzyw oraz owoców, co spowodowane jest zwiększającą się liczbą wegetarian oraz wegan. Wzrasta również świadomość tego, by zdrowo jeść i spożywać mniej produktów słabej jakości. Ludzie, którzy pragną odżywiać się zdrowo, w zgodzie z naturą, przykładają dużą wagę do pochodzenia produktów roślinnych oraz przekładają jakość nad cenę czy kraj pochodzenia żywności.
TREND NR 3 Personalizacja posiłków
Prowadząc aktywny tryb życia, w szybkim tempie, ludziom często brakuje czasu na samodzielne przygotowanie posiłków. Spożywamy coraz więcej posiłków poza domem, jednak w wielu restauracjach brak elastycznego menu, dzięki któremu konsument może sam dopasować składniki potrawy. Możliwość tworzenia personalizowanych dań przyciągnie wielu klientów i pozwoli wyróżnić się na tle konkurencji.
TREND NR 4 Jedzenie na telefon
Coraz częściej i chętniej konsumenci decydują się na zamawianie gotowych posiłków przez telefon. Powstają w tym celu również specjalne aplikacje oraz serwisy zrzeszające restauracje oferujące możliwość dowozu zamówienia do klienta.
TREND NR 5 Food waste
Jest to nowy trend, powiązany z nurtem zero waste. Ma on na celu przede wszystkim o ograniczenie odpadków spożywczych i wyrzucanie jedzenia. Taka postawa wynika ze wzrostu świadomości wśród konsumentów i świadomie podjętej decyzji o tym, by jeść świadomie i nie marnować żywności.
TREND NR 6 Rezygnacja z mięsa
Konsumenci zwracają coraz większą uwagę na pochodzenie produktów zwierzęcych oraz na sposób uboju spożywanych zwierząt. Mięso oraz podroby pozyskuje się często w sposób niehumanitarny, ponadto wzrasta wrażliwość na krzywdę, łamanie praw zwierząt oraz ubój przeprowadzony w sposób nieprawidłowy. W skutek tego wiele osób decyduje się na całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa (wegetarianizm) oraz wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego (weganizm). Powstał również nurt zwany flexitarianizm, który opiera się na ograniczeniu jedzenia mięsa i stopniowym zmniejszaniu jego ilości w diecie. Do przygotowywania smacznych, roślinnych posiłków przyda się m.in. wyciskarka do warzyw i owoców, a także profesjonalny blender.
TREND NR 7 Street foods
Coraz bardziej modne stają się restauracje posiadające tzw. Foodtrucki, dzięki którym mogą oferować swoje potrawy podczas wydarzeń i imprez plenerowych. Ludzie chętnie korzystają z takiej możliwości, przy okazji próbując nowych potraw przygotowanych często w oparciu o nurt slow food. Warto również nie korzystać z gotowych półproduktów, a zadbać o ich samodzielne przygotowanie. Szczególną popularnością w ostatnim czasie cieszą się parowniki DIM SUM, które służą do przygotowywania zdrowych posiłków za pomocą mocnego strumienia pary. Jest to bardzo ekonomiczny sposób tworzenia potraw, które zachwycają naturalnym smakiem i zapachem przygotowywanego jedzenia.
TREND NR 8 Super foods
Przez określenie superfoods rozumie się produkty naturalne, nieprzetworzone, niskokaloryczne, o dużej zawartości witamin i minerałów. Do superfoods zalicza się m.in. algi morskie, trawę jęczmienną, aloes i orzechy.
TREND NR 9 Lody tajskie
Ta niezwykle popularna w ostatnich latach forma deseru przywędrowała do naszego kraju z Tajlandii. W odróżnieniu od innych rodzajów lodów, które cieszą tylko smakiem, sposób ich przygotowania przyciąga klientów, którzy chętnie przyglądają się całemu procesowi tworzenia deseru. Cała metoda polega na wyłożeniu mieszaki na chłodzoną płytę, a następnie dodaniu posiekanych składników nadających tajskim lodom głębię smaku. Tak przygotowana mieszanka formowana jest w rulony. Przewagą lodów tajskich nad gałkowanymi jest bardziej wyrazisty smak, atrakcyjny sposób ich przygotowania oraz możliwość tworzenia autorskich kompozycji, dzięki czemu klienci będą oblegać nasze stanowisko.