-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Gotowanie sous vide w lokalu gastronomicznym
2020-11-23 12:00:00Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga przygotowania menu, które przyciągnie klientów. W tym celu warto zastosować specjalną metodę sous vide. Nazwa ta wywodzi się z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza gotowanie w próżni. Tak przygotowane potrawy wyróżniają się niesamowicie wykwintnym smakiem. Jak przebiegają poszczególne etapy sous vide?
Jakie potrawy można przygotować metodą sous vide?
Wykorzystując sposób sous vide, można przygotować praktycznie każde danie. Obróbce próżniowej podlegają warzywa, ryby, owoce morza, jajka czy mięso. Dzięki metodzie próżniowej wszystkie składniki są dokładnie i równomiernie ugotowane. Cały proces wymaga jednak sporo cierpliwości, umiejętności oraz odpowiednich urządzeń.
Gotowanie sous vide – etap pierwszy
Dużą rolę w gotowaniu próżniowym ogrywa dobranie odpowiedniej temperatury wody. To właśnie ona wpływa na nadanie potrawie wykwintnego smaku. Temperatura musi być przy tym cały czas utrzymana na tym samym poziomie. Jest ona znacznie niższa niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Wynosi około 55-68°C dla mięs oraz nieco więcej dla warzyw i mniej dla ryb. I tutaj z pomocą przychodzą specjalne cyrkulatory sous vide. Urządzenia te pozwalają na ciągłą kontrolę temperatury.
Pakowanie próżniowe – etap drugi
Następny krok to zapakowanie poszczególnych składników dania do szczelnych worków. Na rynku dostępne są pojemniki różnej wielkości, co umożliwia zabezpieczenie większych i mniejszych artykułów spożywczych. Produkty pakuje się hermetycznie, dlatego potrzebne są także pakowarki próżniowe. W ten sposób żywność zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze, smak, aromat oraz konsystencję. Jest także zabezpieczona przed bakteriami i drobnoustrojami.
Gotowanie – etap trzeci
Tak przygotowane składniki w końcu można poddać równomiernej obróbce termicznej. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny do sous vide. Pozwalają one utrzymać stałą temperaturę podczas gotowania. Kluczową rolę odgrywa nie tylko temperatura, lecz także odpowiednio dobrany czas przygotowania potrawy. Większość nowoczesnych urządzeń do sous vide ma wbudowany specjalny timer. Dużym ułatwieniem będzie zastosowanie specjalnych stojaków na woreczki sous vide, które porządkują opakowania z poszczególnymi składnikami.
Niektóre potrawy po wyjęciu z maszyny wymagają dodatkowej obróbki. Dotyczy to najczęściej mięs. W takiej sytuacji poszczególne składniki podsmaża się na głębokim oleju na patelni, piecze w piekarniku lub na grillu. Jest to także idealny moment, aby doprawić potrawę ziołami.
Powyższy opis pokazuje, że przygotowanie dań sous vide wymaga czasu. Twarde mięso może potrzebować nawet 24 godzin długotrwałego gotowania. W ten sposób nabiera miękkości, dlatego potrawy przyrządzone tą metodą uważa się za bardzo wykwintne. Serwowane są one w najlepszych restauracjach. Warto także podkreślić, że tylko doświadczony szef kuchni wie, jak poprawnie zastosować ten zaawansowany sposób tak, aby przyniósł oczekiwane rezultaty.
Autor:gastroprofit