Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem MAJ25. Promocja trwa jeszcze
13 dni
15
59
47
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Gotowanie sous vide w lokalu gastronomicznym
2020-11-23 12:00:00
Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga przygotowania menu, które przyciągnie klientów. W tym celu warto zastosować specjalną metodę sous vide. Nazwa ta wywodzi się z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza gotowanie w próżni. Tak przygotowane potrawy wyróżniają się niesamowicie wykwintnym smakiem. Jak przebiegają poszczególne etapy sous vide?
Jakie potrawy można przygotować metodą sous vide?
Wykorzystując sposób sous vide, można przygotować praktycznie każde danie. Obróbce próżniowej podlegają warzywa, ryby, owoce morza, jajka czy mięso. Dzięki metodzie próżniowej wszystkie składniki są dokładnie i równomiernie ugotowane. Cały proces wymaga jednak sporo cierpliwości, umiejętności oraz odpowiednich urządzeń.
Gotowanie sous vide – etap pierwszy
Dużą rolę w gotowaniu próżniowym ogrywa dobranie odpowiedniej temperatury wody. To właśnie ona wpływa na nadanie potrawie wykwintnego smaku. Temperatura musi być przy tym cały czas utrzymana na tym samym poziomie. Jest ona znacznie niższa niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Wynosi około 55-68°C dla mięs oraz nieco więcej dla warzyw i mniej dla ryb. I tutaj z pomocą przychodzą specjalne cyrkulatory sous vide. Urządzenia te pozwalają na ciągłą kontrolę temperatury.
Pakowanie próżniowe – etap drugi
Następny krok to zapakowanie poszczególnych składników dania do szczelnych worków. Na rynku dostępne są pojemniki różnej wielkości, co umożliwia zabezpieczenie większych i mniejszych artykułów spożywczych. Produkty pakuje się hermetycznie, dlatego potrzebne są także pakowarki próżniowe. W ten sposób żywność zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze, smak, aromat oraz konsystencję. Jest także zabezpieczona przed bakteriami i drobnoustrojami.
Gotowanie – etap trzeci
Tak przygotowane składniki w końcu można poddać równomiernej obróbce termicznej. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny do sous vide. Pozwalają one utrzymać stałą temperaturę podczas gotowania. Kluczową rolę odgrywa nie tylko temperatura, lecz także odpowiednio dobrany czas przygotowania potrawy. Większość nowoczesnych urządzeń do sous vide ma wbudowany specjalny timer. Dużym ułatwieniem będzie zastosowanie specjalnych stojaków na woreczki sous vide, które porządkują opakowania z poszczególnymi składnikami.
Niektóre potrawy po wyjęciu z maszyny wymagają dodatkowej obróbki. Dotyczy to najczęściej mięs. W takiej sytuacji poszczególne składniki podsmaża się na głębokim oleju na patelni, piecze w piekarniku lub na grillu. Jest to także idealny moment, aby doprawić potrawę ziołami.
Powyższy opis pokazuje, że przygotowanie dań sous vide wymaga czasu. Twarde mięso może potrzebować nawet 24 godzin długotrwałego gotowania. W ten sposób nabiera miękkości, dlatego potrawy przyrządzone tą metodą uważa się za bardzo wykwintne. Serwowane są one w najlepszych restauracjach. Warto także podkreślić, że tylko doświadczony szef kuchni wie, jak poprawnie zastosować ten zaawansowany sposób tak, aby przyniósł oczekiwane rezultaty.
Autor:gastroprofit