Rabat na wybrane produkty przy zakupach powyżej 500 zł. Sprawdź z kodem MAJ25. Promocja trwa jeszcze
14 dni
22
08
22
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Idealna kiełbasa - jak ją przyrządzić?
2020-05-13 12:00:00
Kiełbasa to ważny element polskiej kuchni. Można ją przyrządzić na kilka sposobów i wykorzystać do wielu dań: bigosu, żurku czy jajecznicy. Niestety często jakość sklepowej kiełbasy pozostawia wiele do życzenia. Dlatego też warto samodzielnie przygotować ten frykas, by zachwycać nim gości lokalu gastronomicznego. Nie jest to bardzo trudne, jeśli dodatkowo wybierzemy profesjonalny sprzęt do gastronomii, który ułatwi cały proces. Co przyda się do zrobienia dobrej kiełbasy?
Najlepszej jakości składniki
Każda receptura wymaga przygotowania najlepszych składników. Zgodnie z różnymi przepisami do zrobienia kiełbasy potrzebne jest: wybrane mięso, przyprawy (m.in. sól, czosnek, czarny pieprz, ziarna gorczycy, suszony majeranek) oraz cienkie jelita wieprzowe. Aby ją wykonać, potrzebujemy dodatkowo urządzeń do gastronomii najwyższej jakości.
Maszynka do mielenia mięsa
Profesjonalna maszynka powinna posiadać funkcję mielenia mięsa o zróżnicowanej grubości. Istotny jest również materiał, z którego wykonane zostało urządzenie. Najlepsza będzie stal nierdzewna, która jest łatwa w czyszczeniu, nie koroduje i do tego elegancko się prezentuje. Każda maszynka do mielenia mięsa powinna być wyposażona w tacki, sita, silnik z wirnikiem, popychacz do żywności oraz ostrza. Zanim zdecydujemy się na konkretny model, sprawdźmy też, czy jest on wyposażony w specjalny lejek umożliwiający napełnianie kiełbas. To szczególnie istotne, kiedy chcemy zrezygnować z jej nadziewania za pomocą specjalnej nadziewarki.
Nadziewarka do kiełbas
Jednym z ważniejszych etapów przygotowania domowej kiełbasy jest jej nadziewanie przy użyciu cienkich jelit. Do tego procesu możemy wykorzystać nie tylko maszynkę do mielenia mięsa zaopatrzoną w końcówkę do robienia kiełbasy, ale też specjalne urządzenie, jakim jest nadziewarka do kiełbas. Każda tego typu maszyna powinna posiadać regulację prędkości i możliwość ustawienia wielkości farszu. Nadziewarki do kiełbasy dostępne są w wersji pionowej i poziomej. Producenci, w zależności od przeznaczenia sprzętu, oferują go też ze zróżnicowaną pojemnością cylindra, m.in. 3l, 5l, 7l – dla rolników czy sklepów mięsnych, oraz 10l lub 15l – dla niewielkich lokali gastronomicznych czy zakładów przetwórczych.
Wędzarnie
Wędzone kiełbasy, ryby czy nawet owoce to prawdziwe rarytasy. Do ich przygotowania niezbędne jest posiadanie wędzarni. Dzięki niej żywność zostaje nasączona składnikami dymu drzewnego, który nadaje potrawom niesamowity smak. Aby wędzić kiełbasę w lokalu gastronomicznym, nie trzeba mieć osobnego pomieszczenia. Wystarczy zaopatrzyć się w automatyczne wędzarnie elektryczne. W zależności od potrzeb możemy znaleźć większe urządzenia do wędzenia kiełbasy (np. z 10 półkami na jedzenie) bądź mniejsze, ale posiadające jednocześnie funkcje grilla.
Samodzielne przygotowanie idealnej kiełbasy nie stanowi obecnie większego problemu. Profesjonalne wyposażenie do lokalu gastronomicznego znacznie ułatwia i przyśpiesza cały proces. Nam nie pozostaje już nic innego, jak tylko serwować z dumą przyrządzony przysmak.
Autor:gastroprofit