-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Jakie zadania spełnia kuter gastronomiczny?
2019-03-20 10:16:00
Choć kuter kojarzy się z wyprawami w morze i połowem ryb, urządzenie o tej nazwie, wykorzystywane w gastronomii, pełni raczej funkcję blendera i miksera. Korzystając z niego, możesz przygotować np. ciasto naleśnikowe lub świeży pasztet – bez konserwantów i sztucznych aromatów.
Kuter gastronomiczny – zastosowanie
Samodzielnie przygotowane, nieprzetworzone przemysłowo jedzenie jest zdrowsze i smaczniejsze niż jego fabryczne odpowiedniki. Wyposażając restauracyjną kuchnię w blendery gastronomiczne, inwestujemy w bezpieczeństwo klientów. Możemy również sprawić, że znakiem rozpoznawczym lokalu będzie przepyszne i zawsze świeże jedzenie. Korzystanie z kutra gastronomicznego umożliwia wykonywanie czynności, takich jak:
- Siekanie
Kuter umożliwia szybką obróbkę znacznych ilości mięsa lub innych składników (np. warzyw), trafiających następnie na talerze klientów. Można przygotować w nim bazę służącą do stworzenia farszu lub jednolitej masy, która następnie trafi do samodzielnie przygotowywanych wędlin, faszerowanych dań, sosów itp.
- Mielenie
W kutrze można nie tylko siekać, ale również mielić. Kupowanie uprzednio zmielonego mięsa to ryzykowne posunięcie. Trudno ocenić jakość mocno przetworzonego produktu. Zdecydowanie lepiej zamawiać mięso w sprawdzonych hodowlach i kupować w kawałkach, a następnie przetwarzać samodzielnie. Dzięki temu zyskujemy pewność, że w naszej kuchni wykorzystywane są wyłącznie najlepsze składniki.
- Mieszanie
Kompleksowe wyposażenie kuchni gastronomicznej uwalnia pracowników od konieczności wykonywania mozolnych czynności, które wymagają precyzji i dużych nakładów energii. Do takich zadań zalicza się np. mieszanie farszu czy ciasta naleśnikowego, w którym wszystkie składniki muszą być bardzo dokładnie rozprowadzone. W dużych restauracjach przygotowuje się spore ilości jedzenia, co dodatkowo utrudnia i spowalnia pracę. Warto korzystać z pomocy wyspecjalizowanych maszyn.
- Wyrabianie
Do mozolnych i energochłonnych czynności zalicza się również wyrabianie ciasta na pizzę czy pierogi. Taką czynność należy wykonywać dynamicznie i przez długi czas. Jej częste powtarzanie pochłania zasoby. Aby usprawnić pracę w kuchni, dobrze jest korzystać z fachowej pomocy urządzeń gastronomicznych, takich jak np. kuter. Wystarczy ustawić odpowiednią funkcję, aby ciasto przygotowywało się bez naszego udziału.
+
0
\\9+98
Pasztety, sery, farsze, sosy, musy, ciasto naleśnikowe – w blenderach gastronomicznych drzemie olbrzymi p1otencjał kulinarny, który warto wykorzystywać podczas przygotowania zarówno słonych, jak i słodkich potraw.0 1Dobrze wyposażona kuchnia gastronomiczna umożliwia przyrządzanie dań własnym sumptem, bez konieczności zaopatrywania się w półprodukty, gotowe mieszanki i syntetyczne dodatki do żywności, które zabijają naturalny smak i właściwości pożywienia.
0
\\9+98
Pasztety, sery, farsze, sosy, musy, ciasto naleśnikowe – w blenderach gastronomicznych drzemie olbrzymi p1otencjał kulinarny, który warto wykorzystywać podczas przygotowania zarówno słonych, jak i słodkich potraw.0 1Dobrze wyposażona kuchnia gastronomiczna umożliwia przyrządzanie dań własnym sumptem, bez konieczności zaopatrywania się w półprodukty, gotowe mieszanki i syntetyczne dodatki do żywności, które zabijają naturalny smak i właściwości pożywienia.
Autor:gastroprofit