WhatsApp

Kuchenka, piec czy rożna do kurczaków – w co zaopatrzyć restauracyjną kuchnię?

2018-12-18 10:35:00
Kuchenka, piec czy rożna do kurczaków – w co zaopatrzyć restauracyjną kuchnię?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy przede wszystkim od profilu działalności. Inaczej przyrządza się dania we włoskiej trattorii, a inaczej  potrawy serwowane w foodtrucku. Jedno jest pewne: niezależnie od rodzaju przyrządzanych potraw warto inwestować środki w sprzęt wysokiej jakości. Zwrot inwestycji może być naprawdę szybki, pod warunkiem odpowiedniego doboru urządzeń i akcesoriów. Warto skorzystać z doradztwa fachowców z firmy Gastroprofit, którzy zaproponują odpowiednie rozwiązania dla Twojej gastronomii.

Dobry kucharz potrafi wyczarować pyszne danie z prostych składników, niezależnie od tego czy pracuje w spartańskich, czy królewskich warunkach. Z drugiej strony, specjalistyczny sprzęt zdecydowanie podnosi komfort pracy i skraca czas przeznaczony na przygotowywanie potraw. Restauracyjną kuchnię warto wyposażyć w:
  • Kuchenki
Wybór kuchenki dobrze jest uzależnić m.in. od liczby pozycji w menu. W zależności od tego, jak dużo potraw przygotowuje się w danym lokalu oraz jaka jest liczba gości, można zdecydować się np. na modele dwu- albo czteropalnikowe. Istnieją także większe sprzęty. Część z nich jest wyposażona w piekarnik elektryczny, a część – w gazowy.

  • Piece gastronomiczne
Piekarnik / piec może być elementem urządzenia lub oddzielnym sprzętem. Od wielkości i funkcji pieca zależy, jakie specjały w nim przygotujemy. Mogą to być np. mięsa lub ciasta. Technologia zastosowana w niektórych piecach umożliwia pieczenie np. ryby i słodkiego ciasta jednocześnie, ponieważ zapachy unoszące się w poszczególnych komorach się nie przenikają. Takie rozwiązania to duża oszczędność czasu i energii.

  • Rożna do kurczaków
Złocista, delikatnie chrupiąca skórka i przepyszne, soczyste wnętrze – kurczak przygotowywany na rożnie prezentuje się i pachnie fantastycznie i jeszcze lepiej smakuje. Wybór rożna do kurczaków zależy w dużej mierze od tego, czy takie danie to specjalność lokalu czy raczej ciekawy dodatek do menu.

  • Płyty grillowe
Mięsa, wędliny, ryby, warzywa, pieczywo, sery – grillowane produkty smakują i pachną wybornie, zwłaszcza gdy doda się do nich starannie wyselekcjonowaną mieszankę przypraw.  

  • Frytownice
Frytki są dodatkiem do potraw, który serwuje się niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Najlepiej smakują, gdy ich skórka jest lekko chrupiąca i przyjemnie zarumieniona. Taki efekt można z łatwością osiągnąć dzięki frytownicy.  
https://gastroprofit.pl/Frytownica-smazalnik-do-paczkow-16l-REDFOX-FE-66ELT-p63268
  • Okapy wentylacyjne
Piece gastronomiczne, kuchenki, płyty grillowe, rożna do kurczaków – każdy z tych sprzętów generuje gorące powietrze, a przygotowywane potrawy roztaczają intensywną woń. Dzięki okapowi zarówno temperatura, jak i zapach oraz tłuszcz są usuwane z kuchni gastronomicznej, zwiększając komfort pracy personelu oraz gości lokalu.  

Autor:gastroprofit