WhatsApp

Burger - jak go przyrządzić w lokalu gastronomicznym?

2021-06-21 12:00:00
Burger - jak go przyrządzić w lokalu gastronomicznym?

Burgery to przysmak, który w ostatnich latach podbija serca wielu osób. Coraz więcej restauracji i małych lokali gastronomicznych decyduje się na włączenie tego dania do swojego menu. Co będzie potrzebne do przygotowania idealnego burgera?

Jak krok po kroku przygotować burgera?

Tradycyjny burger wykonany jest z mielonego mięsa wołowego. Doprawioną wołowinę najlepiej uformować w małe placuszki o jednakowej średnicy za pomocą specjalnych pras do hamburgerów. Urządzenia tego typu mają najczęściej wymienne formy, dzięki czemu można przygotować zestawy z małymi placuszkami lub większymi.

Prasa do hamburgerów Sirman Multipatty

Tak przygotowane mięso należy podgrzać. W tym wypadku najlepiej skorzystać z żeliwnej patelni grillowej. Jest to najprostszy sprzęt, który sprawdzi się do tego typu zadań. Na rynku dostępne są specjalne grille kontaktowe ryflowane, które pozwalają na szybsze przygotowanie dania. Przy obróbce termicznej warto wykorzystywać akcesoria ułatwiające pracę, np. łopatkę do steków i burgerów. Z jej pomocą można łatwo przenieść placuszek na bułkę. Sprzęt tego typu pozwala sprawdzić, czy mięso jest już gotowe i czy nie przywiera do powierzchni patelni.

Patelnia żeliwna grillowa 23x23, indukcja | Stalgast
Grill kontaktowy PANINI, ryflowany 34x23 | Hendi
Łopatka do steków i burgerów 27,5 cm | Hendi

Jak przygotować bułki do burgerów?

Burger jest z zasady ciepłym daniem. Podgrzewa się nie tylko mięso, lecz także bułki. W takim wypadku niezbędnym elementem w każdym lokalu gastronomicznym specjalizującym się w serwowaniu burgerów jest profesjonalny opiekacz. Na rynku dostępne są różne opcje towaru,zarówno jednopoziomowe lub dwupoziomowe. Jeśli nasza restauracja jest duża i pomieści większe urządzenia, warto zainwestować w dwupoziomowy model, który pozwoli na szybsze przygotowanie większej liczby burgerów.

Opiekacz opiekacz 2-poziomowy 36x21 cm | Stalgast

Noże do burgerów

Ważnym elementem każdego dobrego burgera są pokrojone warzywa, najczęściej pomidory oraz cebula. W restauracji każde danie powinno być nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale i dla oczu. Dlatego warto zainwestować w porządne noże, które pozwolą szybko, sprawnie i przede wszystkim równo pokroić wszystkie warzywa. Sztućce muszą być idealnie naostrzone. Najlepiej wybrać produkty wykonane ze stali nierdzewnej, które nawet przy wysokim stopniu eksploatacji pozostają w dobrym stanie przez wiele lat.

Nóż kucharski, ostrze 24 cm, HACCP | Hendi

Burgery na wynos

Wiele restauracji wprowadza do swojego menu dania na wynos. Jeśli chcemy dowieźć do klienta burgery w dobrym stanie, należy wykorzystać specjalne torby do burgerów. Akcesoria tego typu powinny być wyposażone w wygodne uszy ułatwiające przenoszenie burgerów tak, by się nie przewracały. Pamiętajmy także, że niezależnie od tego, jak dobrego sprzętu używamy, dużą rolę w przygotowaniu dań odgrywają składniki najwyższej jakości. Profesjonalne urządzenia bardzo pomagają w trakcie gotowania, pieczenia czy smażenia. Aby klienci chętnie wracali do naszego lokalu gastronomicznego, należy zaopatrzyć się w produkty spożywcze od sprawdzonych producentów. W ten sposób każdy burger oraz inne dania będą idealne. Wyposażenie kuchni to zatem podstawa do tego, by budować restaurację na najwyższym poziomie.

Torba do hamburgerów 12, czerwona | Furmis

Autor:gastroprofit