WhatsApp
Kup produkty Hendi ze zniżką 5% z kodem HEN5 przy zakupach powyżej 500 PLN.

Czego nie wiesz o kebabie?

2018-11-11 12:28:00
Czego nie wiesz o kebabie?

Aromatyczne, dobrze wypieczone mięso, surówki i sosy – to kwintesencja potrawy, którą raczą się pracownicy biurowi, studenci i inni miłośnicy sycącego pożywienia, które można zjeść w przerwie między różnymi zajęciami. Kebab jest pozornie prozaicznym daniem, jednak kryje w sobie wiele tajemnic wartych odkrycia.

Czy wiesz, że kebab…

„narodził się” w Berlinie?

Obecnie można zamówić go w Warszawie, Poznaniu, Sulejówku, Karwi, Zakopanem oraz w wielu innych polskich miejscowościach. Kebaby serwuje się również w innych krajach europejskich. Co ciekawe, tureckie danie podano po raz pierwszy nie w Ankarze, ale w stolicy Niemiec. To przełomowe wydarzenie nastąpiło w 1971 roku. Bułka wypełniona mięsem, warzywami i sosami „przywędrowała” do naszego kraju w 1998 roku.

jest najchętniej kupowanym daniem na wynos (w Polsce)?

Nie zapiekanka, nie pizza, nie schabowy – Polacy, którzy chcą zjeść coś „na szybko” najchętniej zamawiają kebab. Raczymy się tym daniem w podróży, podczas przerwy obiadowej w pracy itp. Nie gardzimy nim również w przerwie meczu. Co trzecia osoba, jedząc poza domem, kieruje się do budki z kebabem.

jest najpożywniejszym daniem typu fast food?

Kebab to bynajmniej nie „puste kalorie”. Choć zawiera sporo tłuszczu, można znaleźć w nim również kwas foliowy, witaminę B1 oraz E, a także żelazo. Warto jednak mieć świadomość, że jedna porcja to aż 850 kalorii, czyli spora część dziennego zapotrzebowania.

nie zawsze jest tani?

Chcąc przekonać się, jak smakuje najdroższy kebab na świecie, trzeba udać się w podróż do Londynu, do Stockwell. Wyszukane danie kosztuje ok. 3500 zł. W jego skład wchodzą: łopatka jagnięca, pomidory, które kształtem przypominają bawole serce, naturalna oliwa z oliwek oraz… jadalne płatki platyny. Wszystko to jest podawane z szampanem.

jest serwowany w 25 tys. lokali gastronomicznych w Polsce?

W naszym kraju działa ok. 75 tys. restauracji, barów itd. Co trzeci serwuje kebab – z przyrumienioną jagnięciną, warzywami i mnóstwem sosów o intensywnym smaku i zapachu. Cena tego dania w większości lokali stanowi nikły procent kwoty, jaką trzeba zapłacić w Stockwell.

występuje również pod zmienionymi nazwami, w nieco zmodyfikowanych wersjach?

Grecki gyros, arabska shoarma, meksykańskie tacos czy japońskie yakitori – to inne nazwy, pod którymi kryje się popularny kebab. Smak dań wymyślonych przez przedstawicieli poszczególnych nacji, w odległych od siebie częściach świata różni się m.in. ze względu na przyprawy. Najważniejsze składniki pozostają jednak podobne.

Autor:gastroprofit