
Aromatyczne, dobrze wypieczone mięso, surówki i sosy – to kwintesencja potrawy, którą raczą się pracownicy biurowi, studenci i inni miłośnicy sycącego pożywienia, które można zjeść w przerwie między różnymi zajęciami. Kebab jest pozornie prozaicznym daniem, jednak kryje w sobie wiele tajemnic wartych odkrycia.
Czy wiesz, że kebab…
… „narodził się” w Berlinie?
Obecnie można zamówić go w Warszawie, Poznaniu, Sulejówku, Karwi, Zakopanem oraz w wielu innych polskich miejscowościach. Kebaby serwuje się również w innych krajach europejskich. Co ciekawe, tureckie danie podano po raz pierwszy nie w Ankarze, ale w stolicy Niemiec. To przełomowe wydarzenie nastąpiło w 1971 roku. Bułka wypełniona mięsem, warzywami i sosami „przywędrowała” do naszego kraju w 1998 roku.
… jest najchętniej kupowanym daniem na wynos (w Polsce)?
Nie zapiekanka, nie pizza, nie schabowy – Polacy, którzy chcą zjeść coś „na szybko” najchętniej zamawiają kebab. Raczymy się tym daniem w podróży, podczas przerwy obiadowej w pracy itp. Nie gardzimy nim również w przerwie meczu. Co trzecia osoba, jedząc poza domem, kieruje się do budki z kebabem.


… jest najpożywniejszym daniem typu fast food?
Kebab to bynajmniej nie „puste kalorie”. Choć zawiera sporo tłuszczu, można znaleźć w nim również kwas foliowy, witaminę B1 oraz E, a także żelazo. Warto jednak mieć świadomość, że jedna porcja to aż 850 kalorii, czyli spora część dziennego zapotrzebowania.
… nie zawsze jest tani?
Chcąc przekonać się, jak smakuje najdroższy kebab na świecie, trzeba udać się w podróż do Londynu, do Stockwell. Wyszukane danie kosztuje ok. 3500 zł. W jego skład wchodzą: łopatka jagnięca, pomidory, które kształtem przypominają bawole serce, naturalna oliwa z oliwek oraz… jadalne płatki platyny. Wszystko to jest podawane z szampanem.
… jest serwowany w 25 tys. lokali gastronomicznych w Polsce?
W naszym kraju działa ok. 75 tys. restauracji, barów itd. Co trzeci serwuje kebab – z przyrumienioną jagnięciną, warzywami i mnóstwem sosów o intensywnym smaku i zapachu. Cena tego dania w większości lokali stanowi nikły procent kwoty, jaką trzeba zapłacić w Stockwell.


… występuje również pod zmienionymi nazwami, w nieco zmodyfikowanych wersjach?
Grecki gyros, arabska shoarma, meksykańskie tacos czy japońskie yakitori – to inne nazwy, pod którymi kryje się popularny kebab. Smak dań wymyślonych przez przedstawicieli poszczególnych nacji, w odległych od siebie częściach świata różni się m.in. ze względu na przyprawy. Najważniejsze składniki pozostają jednak podobne.