Piec konwekcyjno-parowy umożliwia przygotowywanie kilku rodzajów potraw w jednym czasie. Dzięki specjalnej technologii zapachy wydzielające się podczas obróbki termicznej nie przenikają się. Warto wyposażyć kuchnię w takie urządzenie, jeśli przygotowuje się znaczne ilości jedzenia.

Piec konwekcyjno-parowy – do czego służy?

Zdrowe, smaczne i przyrządzone przy stosunkowo niewielkim zużyciu energii (ok. 30% niższym niż w przypadku „tradycyjnych” piekarników) – takie są potrawy przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym. Energooszczędność to zdecydowanie nie jedyna zaleta wyboru takiego rozwiązania. Warto zwrócić uwagę także na niewielką stratę masy, która w przypadku mięs wynosi 5-25%, a nie 30-40% - jak w wyniku innych rodzajów obróbki termicznej.  



Pieczenie w piecu konwekcyjnym
obniża koszt prowadzenia restauracji. Co ważne, mniejsze jest także zużycie tłuszczu (nawet o 95% w porównaniu z innymi sposobowymi przygotowywania potraw). To sprawia, że jedzeni serwowane w naszej restauracji jest po prostu zdrowsze. Piec sprawdza się również dlatego, że jeden rodzaj sprzętu umożliwia m.in. blanszowanie, gotowanie na parze czy wędzenie. To stwarza szerokie możliwości w zakresie efektywnego przyrządzania różnorodnych smakołyków.    

Jak wybrać piec?

Zakup pieca konwekcyjno-parowego, aby przynosił korzyści, dobrze jest poprzedzić wnikliwym researchem i analizą własnych potrzeb. Najważniejsza kwestia to ilość posiłków, które będą przygotowywane w ciągu dnia. Od tego zależy liczba i wielkość półek. Kolejna kwestia to sposób zasilania. Do wyboru są zwykle dwie możliwości: prąd lub gaz.  Inne, istotne kryteria to: cena i producent. Gdy poszukujemy niezawodnych urządzeń w przystępnej cenie, dobrze jest przyjrzeć się marce Hendi, obecnej niemal w całej Europie. Piec Hendi, na który warto zwrócić szczególną uwagę, to np. manualna wersja 7x GN 1/1. Obudowa i komora są wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Drzwi wyposażono w podwójną szybę i uszczelkę zapobiegającą utracie ciepła. Urządzenie posiada dwa wentylatory, timer i termostat elektromechaniczny. Dobrym zakupem może okazać się także piec Hendi Nano 20x GN 1/1 z systemem myjącym, który posiada m.in. elektrycznie regulowany zawór odpowietrzający, umożliwiający optymalny przepływ powietrzaw komorze gotowania.


Na zakup urządzenia najlepiej zdecydować się przy bogatym menu i znacznej liczbie gości, którzy oczekują nie tylko licznych możliwości wyboru, ale również szybkiej obsługi. Warto mieć na uwadze, że jednorazowo w piecu można przygotowywać smakołyki przy identycznej wilgotności i temperaturze, zapewniając powtarzalność procesu gotowania, a dzięki temu smak potraw będzie identyczny za każdym razem