-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Prismafood
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
Czystość w miejscu pracy – jak ją zachować w restauracji?
2019-07-23 10:38:00Regularne sprzątanie, częste mycie rąk, przechowywanie składników w odpowiednich warunkach – to podstawowe zasady, których należy przestrzegać, aby zachować czystość w restauracji. Odstępowanie od reguł dotyczących higieny może pociągać za sobą poważne skutki, takie jak np. zatrucia wśród klientów, nie wspominając o mniej istotnych, ale równie nieprzyjemnych konsekwencjach, jak choćby… przykry zapach.
Czyste ręce to podstawa!
Każda restauracja posiada wewnętrzne procedury sanitarne, które powinny być rygorystycznie przestrzegane. Normy regulują dbanie o czystość nie tylko w kuchni, ale również w innych pomieszczeniach, np. w toalecie. Przestrzeganie zaleceń higienicznych warto zacząć od prozaicznej kwestii, tzn. od jak najczęstszego mycia rąk. Należy dbać także o czystość uniformów i zmieniać strój, kiedy znajdują się na nim resztki jedzenia, plamy tłuszczu itp.
Dbanie o czystość w kuchni polega nie tylko na myciu blatów oraz sprzętów kuchennych i podłóg. Konieczne jest także czyszczenie trudniej dostępnych miejsc, takich jak wnętrza wyciągów i wentylatorów, w których gromadzi się mnóstwo zanieczyszczeń. Kluczowe znaczenie ma jednak sprawdzanie zawartości lodówki i spiżarni oraz wyrzucanie składników, które nie nadają się do spożycia.
Regularne sprzątanie w miejscu pracy
Rozlane mleko, przypalone resztki w piekarniku, skórki pozostałe po obieraniu owoców, brudne naczynia – choć tempo pracy w gastronomii bywa zawrotne, należy jak najszybciej usuwać plamy, zabrudzenia czy resztki powstałe w trakcie przygotowywania i serwowania posiłków. W utrzymaniu czystości pomogą nam:
- Środki czyszczące
Płyny do zmywarek, do mycia rąk, do podłóg, do mycia blatów, mleczka czyszczące – używanie środków przeznaczonych do konkretnych celów przyspiesza pracę, ponieważ dzięki specjalnym składnikom usuwanie konkretnych zabrudzeń jest proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku.
- Środki dezynfekujące
Ważne, aby nie tylko myć, ale również dezynfekować powierzchnie, używając do tego profesjonalnych, odpowiednio mocnych środków. Warto jednak upewnić się, że substancje zawarte w preparatach nie okażą się szkodliwe dla pracowników i klientów.
- Pojemniki i kosze na odpady
Kosze należy regularnie myć, nawet jeśli umieszczamy w nich worki! Samo opróżnianie pojemników ze śmieci nie sprawia, że bakterie oraz inne, potencjalnie szkodliwe mikroorganizmy znikają.
- Akcesoria do sprzątania restauracji
Ścierki przeznaczone do różnych powierzchni, gąbki, mopy, druciaki, wiadra, wózki i miotły, ręczniki papierowe – to niezbędne „narzędzia”, które powinny znajdować się pod ręką. Ważne, aby dbać o ich czystość i regularnie wymieniać je na nowe, jeśli tylko zajdzie taka potrzeba.
Klienci nie są skłonni jadać w restauracjach, które wyglądają na brudne i zaniedbane. Czystość jest tak samo ważna dla renomy lokalu, jak pyszne jedzenie i profesjonalna obsługa.
Autor:gastroprofit