WhatsApp

Doradzamy wybór naleśnikarki do lokalu gastronomicznego

2021-05-07 12:00:00
Doradzamy wybór naleśnikarki do lokalu gastronomicznego

Naleśniki to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Danie to można przygotować na wiele sposobów: od słodkich z owocami, po wykwintne idealne do wina. Na wykonanie perfekcyjnych naleśników pozwalają specjalne przyrządy: naleśnikarki. Czym charakteryzują się te urządzenia i jak je wybrać do lokalu gastronomicznego?

Czym są naleśnikarki?

Naleśnikarki to niewielkie sprzęty AGD, które pozwalają na przygotowanie idealnych naleśników. To właśnie to urządzenie sprawia, że placki są równomiernie wysmażone. Naleśnikarki najczęściej mają kształt koła, dzięki czemu można przygotować danie o bardzo ładnym kształcie. Właściciele restauracji doskonale wiedzą, że serwowane dania mają być ucztą nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oka. Dlatego w każdym lokalu gastronomicznym, w którym mają być podawane pyszne naleśniki, warto zainwestować w profesjonalny sprzęt.

Średnica naleśnikarek

Ważną kwestią w przypadku sprzętów tego typu jest średnica. Producenci profesjonalnych urządzeń do restauracji oferują mniejsze i większe przyrządy. Standardowe produkty to naleśnikarki o przekątnej 40 cm, ale oczywiście są także mniejsze i większe. To, jakie urządzenie wybierzemy, zależy od tego, jak duże naleśniki chcemy serwować w restauracji. Naleśnikarki nie są dużymi sprzętami, więc nie zajmują wiele miejsca na zapleczu.

Naleśnikarka gazowa, płyta Ø40 cm | Roller Grill

Liczba palników naleśnikarki

W ofercie sklepów dostępne są naleśnikarki z jedną płytą. Sprawdzają się w restauracjach, gdzie ruch gości nie jest aż tak wzmożony. Jeśli jednak zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłków, warto zdecydować się na przyrząd z dwoma palnikami. Produkty tego typu znacznie przyśpieszają pracę kucharzy, co na pewno docenią głodni klienci.

Naleśnikarka elektryczna 40 cm | Yato

Naleśnikarka elektryczna 2x35 cm | Redfox

Regulacja temperatury

Każda profesjonalna i nowoczesna naleśnikarka powinna być wyposażona w łatwy mechanizm regulacji temperatury. Odpowiednie pokrętła sprawiają, że nie przypalimy naleśników. Danie będzie równomiernie wysmażone, a serwowane naleśniki miękkie.

Gazowa czy elektryczna?

Kolejna ważna kwestia to odpowiedź na pytanie: wybrać model gazowy czy elektryczny? Oczywiście gdy w lokalu nie ma gazu, problem sam zostaje rozwiązany. Gazowe naleśnikarki można podłączyć do specjalnych butli gazowych. Trzeba przy tym pamiętać, by sprawdzać zawartość butli, żeby w odpowiednim momencie ją wymienić. Jeśli chodzi o przyrządy elektryczne, to warto zdecydować się na zakup modeli z klasy energetycznej oznaczonej symbolem A. To właśnie te sprzęty pozwolą obniżyć rachunki za prąd nawet przy wysokim stopniu eksploatacji.

Atesty i certyfikaty naleśnikarek

Wszystkie urządzenia do gotowania muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Dlatego warto sprawdzić, czy dana naleśnikarka posiada odpowiednie atesty. Certyfikaty potwierdzające wykorzystanie prawidłowych materiałów zapewniają bezpieczeństwo wszystkim klientom. Brak dokumentów tego typu powinien nas zaalarmować. Warto przy tym wspomnieć, że w razie kontroli Sanepidu, takie urządzenia raczej nie zostaną zaakceptowane, co może wiązać się z nałożeniem kary finansowej. Dlatego należy kupować urządzenia od renomowanych producentów.

Autor:gastroprofit