-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Frytownica – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
2019-02-18 15:39:00
Złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku – stanowią smakowity dodatek do dań obiadowych, ale równie dobrze mogą występować samoistnie jako przekąska. Frytki, bo oczywiście o nich mowa, smakują najlepiej, gdy są przyrządzone we frytownicy. Kompletując sprzęt do gastronomii, warto pomyśleć również o tym sprzęcie. Jaki wybrać? Podpowiadamy.
Dlaczego frytkownica?
Zwolennicy minimalizmu preferują ograniczanie liczby elementów wyposażenia kuchni. Trudno odmówić słuszności takiemu podejściu, jednak z drugiej strony... Mniej nie zawsze znaczy lepiej. Choć frytki można przyrządzić zarówno w piekarniku, jak i w garnku, w głębokim tłuszczu, posiadanie specjalnego urządzenia wykorzystywanego wyłącznie do tego celu to komfortowe rozwiązanie. Jedzenie przygotowuje się szybko i bezpiecznie, bez ryzyka oparzeń.
Kupujemy sprzęt do gastronomii – jak wybrać frytownicę?
Stosunkowo tania, a może nieco droższa? Gazowa czy elektryczna? „Samoistne” urządzenie czy wkładka umieszczana w garnku? Do wyboru mamy różnorodne rodzaje urządzeń:
- Frytownica na gaz
Wydajna, tania w eksploatacji, w pełni profesjonalna – frytownice gazowe to sprzęt do dużej gastronomii. Pojemność urządzeń zwykle wynosi kilkanaście, kilkadziesiąt litrów.
- Frytownica elektryczna
Doskonałą alternatywę dla frytownic gazowych są frytownice elektryczne. Występują w różnych przedziałach cenowych. Można kupić sprzęt zarówno za kilkanaście tysięcy, jak i za kilkaset złotych – w zależności od budżetu, potrzeb i oczekiwań.
- Frytownica tłuszczowa
Zanurzenie frytek w głębokim tłuszczu sprawia, że w bardzo krótkim czasie stają się smakowite i złociste, a ich apetyczny zapach unosi się w powietrzu. Partia ziemniaczanych słupków jest gotowa do spożycia w krótkim czasie. Tempo pracy ma ogromne znaczenie np. w barach oraz wszędzie tam, gdzie panuje duży ruch, a klienci są spragnieni apetycznego dodatku do mięsa, ryb, burgerów oraz wielu innych dań.
- Frytownica beztłuszczowa
Smażenie w głębokim tłuszczu nie jest najzdrowszym sposobem obróbki cieplnej żywności. Na szczęście istnieje alternatywa korzystna dla klientów, którzy chętnie i często sięgają po frytki – frytkownice beztłuszczowe. Umieszcza się w nich niewiele oleju, a jedzenie jest ogrzewane głównie przez gorące powietrze.
Uniwersalny sprzęt gastronomiczny
We frytownicy przygotujemy nie tylko frytki. Sprawdza się znakomicie również wtedy, gdy zależy nam na usmażeniu warzyw, mięsa, ryb czy owoców morza. W zależności od tego, czego oczekujemy od wyposażenia kuchni, przy wyborze urządzeń dobrze jest kierować się aspektami technicznymi. Zanim zdecydujesz się na zakup określonego sprzętu, zwróć uwagę na moc i pojemność frytownicy. Oceń także, czy urządzenie posiada podnoszony kosz, dzięki czemu można utrzymywać frytki w odpowiedniej temperaturze. Ostatnia rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, to kwestia filtrów.
Autor:gastroprofit