HENDI, Eka, Prismafood powyżej 500 PLN – rabat z kodem HENDI_KW. Skorzystaj z okazji!
Zadzwoń: 123070604
-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
HACCP w pigułce
2021-08-18 12:00:00
Prowadzenie restauracji czy mniejszego lokalu gastronomicznego wymaga od właścicieli takiej organizacji pracy, by zapewniała ona bezpieczeństwo zarówno gościom, jak i pracownikom. W restauracjach kluczową rolę odgrywa zadbanie o dobre warunki przechowywania żywności tak, by nie zaszkodziła żadnemu klientowi. Przed wyposażeniem obiektu gastronomicznego warto zapoznać się z terminem HACCP, który ma na celu określić potencjalne ryzyko, by je skutecznie wyeliminować.
Co to jest HACCP?
Na początku warto wyjaśnić skrót HACCP (z ang.: Hazard Analysis and Critical Control Points). Po polsku jego rozwinięcie brzmi: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne. Jest to metoda, która powstała w latach 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych. Jej zadanie to określenie potencjalnych zagrożeń związanych z przyrządzaniem posiłków. W ten sposób można przedsięwziąć kroki, by nie doszło do żadnego z nich. W przypadku restauracji ryzyko dotyczy złego przechowywania produktów spożywczych bądź braku odpowiedniej higieny w całym obiekcie: zarówno w kuchni, przestrzeni dla gości czy w sanitariatach.
Szkolenia z HACCP
Przed rozpoczęciem pracy w restauracji całą obsługa musi zostać poinformowana o zagrożeniach. Należy przeprowadzić kompleksowe szkolenie, by pokazać zatrudnionym osobom, jak unikać błędów, które mogą doprowadzić gości lokalu do poważnych problemów ze zdrowiem. W trakcie szkolenia pracownicy muszą dowiedzieć się, jak reagować, gdy z różnych względów pojawi się problem. Wszystkie odchylenia od normy muszą być zgłaszane i odnotowywane, by później przeanalizować ich przyczynę. Takie działanie ma za zadanie wyeliminować zagrożenie w przyszłości.
Zachowanie higieny w restauracji
W każdym lokalu gastronomicznym kluczową rolę odgrywa zachowanie higieny na najwyższym poziomie. Chodzi głównie o zabezpieczanie powierzchni, na której żywność podlega obróbce. Dlatego podstawowym elementem wyposażenia każdego lokalu są między innymi preparaty do usuwania zabrudzeń czy płyny do mycia lodówki. To tylko dwa przykłady, jednak tak naprawdę takich elementów jest dużo więcej. Blaty w restauracyjnej kuchni muszą być cały czas czyszczone, tak samo jak zmywarki. W tym wypadku niezbędne są płyny myjące do zmywarek.
Do czego może doprowadzić brak higieny w restauracji?
Brak higieny w restauracji szybko zostanie zauważony przez gości. W ten sposób można bardzo łatwo stracić renomę i klientów, co oczywiście może doprowadzić do zamknięcia lokalu. Warto zaznaczyć, że polskie prawo nakłada na właścicieli lokali obowiązek wdrażania wszystkich zasad związanych z HACCP. Mówią o tym przepisy zapewniające bezpieczeństwo żywności zawarte w ustawie z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Dodatkowo jakiekolwiek odchylenia od normy są od razu zgłaszane do Sanepidu. W takim przypadku organizacja ta przeprowadza w restauracji kompleksową kontrolę, która ma na celu wykryć błędy i niedociągnięcia. Jeśli nieprawidłowości zostaną odkryte, właściciel restauracji musi liczyć się z karami finansowymi. Dlatego lepiej zadbać o higienę już na początku działalności lokalu.
Autor:gastroprofit