Porozmawiaj z Doradcą 533 008 007
-
Kategorie
- Rodzaj lokalu
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Chłodziarki farmaceutyczne
- Dystrybutory do napojów
- Dystrybutory do lodów
- Granitory
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów
- Maszyny do bitej śmietany
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy chłodnicze
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Regały magazynowe chromowane
- Półki gastronomiczne
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Meble do zmywalni
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Separatory tłuszczu
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Umywalki gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Okapy gastronomiczne
- Nadstawki gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
- Ciągi kuchenne
-
Obróbka mechaniczna
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Maszyny do świeżego makaronu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery uniwersalne
- Miksery spiralne
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Worki i rolki do pakowarek
- Piły do kości
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do wiórków
- Zestawy tarcz do szatkownic
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Grille kontaktowe
- Grille wolnostojące
- Grille ogrodowe
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchenki indukcyjne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gastronomiczne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Pasty do podgrzewaczy
- Parowniki DIM SUM
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piece piekarskie
- Piekarniki
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Płyty grillowe
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Zaparzacze do kawy
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
-
Producenci
- 1
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- Arcoroc
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceado
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Dalmec
- Degrenne
- Devran
- DIHR
- Elframo
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- GAM
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Icematic
- Inoxtrend
- InSink Erator
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- KROMET
- La Felsinea
- LAVA
- Lavezzini
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- POLYSCIENCE
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Tecnoeka
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- Kalkulacja leasingu
- Dostawa
- Płatności
- Regulamin
- Raty/Leasing
- Promocje
- Kontakt
HACCP w pigułce
2021-08-18 12:00:00Prowadzenie restauracji czy mniejszego lokalu gastronomicznego wymaga od właścicieli takiej organizacji pracy, by zapewniała ona bezpieczeństwo zarówno gościom, jak i pracownikom. W restauracjach kluczową rolę odgrywa zadbanie o dobre warunki przechowywania żywności tak, by nie zaszkodziła żadnemu klientowi. Przed wyposażeniem obiektu gastronomicznego warto zapoznać się z terminem HACCP, który ma na celu określić potencjalne ryzyko, by je skutecznie wyeliminować.
Co to jest HACCP?
Na początku warto wyjaśnić skrót HACCP (z ang.: Hazard Analysis and Critical Control Points). Po polsku jego rozwinięcie brzmi: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne. Jest to metoda, która powstała w latach 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych. Jej zadanie to określenie potencjalnych zagrożeń związanych z przyrządzaniem posiłków. W ten sposób można przedsięwziąć kroki, by nie doszło do żadnego z nich. W przypadku restauracji ryzyko dotyczy złego przechowywania produktów spożywczych bądź braku odpowiedniej higieny w całym obiekcie: zarówno w kuchni, przestrzeni dla gości czy w sanitariatach.
Szkolenia z HACCP
Przed rozpoczęciem pracy w restauracji całą obsługa musi zostać poinformowana o zagrożeniach. Należy przeprowadzić kompleksowe szkolenie, by pokazać zatrudnionym osobom, jak unikać błędów, które mogą doprowadzić gości lokalu do poważnych problemów ze zdrowiem. W trakcie szkolenia pracownicy muszą dowiedzieć się, jak reagować, gdy z różnych względów pojawi się problem. Wszystkie odchylenia od normy muszą być zgłaszane i odnotowywane, by później przeanalizować ich przyczynę. Takie działanie ma za zadanie wyeliminować zagrożenie w przyszłości.
Zachowanie higieny w restauracji
W każdym lokalu gastronomicznym kluczową rolę odgrywa zachowanie higieny na najwyższym poziomie. Chodzi głównie o zabezpieczanie powierzchni, na której żywność podlega obróbce. Dlatego podstawowym elementem wyposażenia każdego lokalu są między innymi preparaty do usuwania zabrudzeń czy płyny do mycia lodówki. To tylko dwa przykłady, jednak tak naprawdę takich elementów jest dużo więcej. Blaty w restauracyjnej kuchni muszą być cały czas czyszczone, tak samo jak zmywarki. W tym wypadku niezbędne są płyny myjące do zmywarek.
Do czego może doprowadzić brak higieny w restauracji?
Brak higieny w restauracji szybko zostanie zauważony przez gości. W ten sposób można bardzo łatwo stracić renomę i klientów, co oczywiście może doprowadzić do zamknięcia lokalu. Warto zaznaczyć, że polskie prawo nakłada na właścicieli lokali obowiązek wdrażania wszystkich zasad związanych z HACCP. Mówią o tym przepisy zapewniające bezpieczeństwo żywności zawarte w ustawie z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Dodatkowo jakiekolwiek odchylenia od normy są od razu zgłaszane do Sanepidu. W takim przypadku organizacja ta przeprowadza w restauracji kompleksową kontrolę, która ma na celu wykryć błędy i niedociągnięcia. Jeśli nieprawidłowości zostaną odkryte, właściciel restauracji musi liczyć się z karami finansowymi. Dlatego lepiej zadbać o higienę już na początku działalności lokalu.
Autor:gastroprofit