-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Idealne ciasto na pizzę – wskazówki
2018-02-27 13:09:00
Aromatyczna, miękka lub delikatnie chrupiąca, wyrazista albo łagodna w smaku, na cienkim lub puszystym spodzie – idealna pizza to pojęcie, które każdy może rozumieć inaczej. Przyrządzając ciasto, należy jednak pamiętać o kluczowych i uniwersalnych zasadach, które dotyczą np. receptury.
Włoskie danie to doskonały wybór na wieczorne spotkanie w gronie znajomych. Ważne, by pizza była przygotowana z dbałością nie tylko o kluczowe kwestie, ale również o szczegóły. Sekret smaku tkwi w czynnikach, takich jak:
1. Starannie wyselekcjonowane składniki
Pulchny spód do pizzy to efekt działania drożdży. Przed dodaniem ich do ciasta, warto upewnić się, że są świeże. Ogromne znaczenie ma również typ mąki. Przykładowo, mąka pszenna sprawia, że ciasto łatwo się urabia. Po przygotowaniu jest ono gładkie, pulchne i apetyczne. Stosując np. mąkę gryczaną, należy liczyć się z tym, że efekt finalny będzie mniej spektakularny. Nie można zapominać również o oliwie, która nadaje delikatność i sprawia, że spód staje się wilgotny i smakowity.
2. Wyrabianie ciasta
Idealnie wyrobione ciasto jest jednolite, gładkie i elastyczne. Nie powinno się rwać. Osiągnięcie takiego efektu wymaga czasu i wysiłku lub… odpowiedniego sprzętu. Mieszalnik do ciasta na pizzę wyraźnie skraca ten proces. Wystarczy umieścić składniki w urządzeniu i opanować jego obsługę. Mieszarki do ciasta zdecydowanie poprawiają komfort pracy w lokalu gastronomicznym. Dzięki nim można działać szybciej i efektywniej.
3. Czas
Gdy ciasto osiągnie konsystencję jednolitej, zbitej masy, należy zostawić je na jakiś czas (40-60 minut), by mogło wyrosnąć. Następnie dobrze jest ugniatać je przez kolejne 2-3 minuty. Kolejny krok to wałkowanie lub „rozciąganie” przy użyciu własnych rąk. Na uformowanym spodzie można umieszczać składniki i przyprawy.
4. Pieczenie
Piec do pizzy to kolejny istotny sprzęt, który wpływa na smak potrawy. Urządzenie, w którym np. ciepło rozchodzi się nierównomiernie, może zniweczyć wysiłek kucharza. Wybierając konkretny model, warto przede wszystkim zdiagnozować swoje potrzeby. Znaczenie ma m.in. wielkość lokalu i przewidywana liczba klientów. Należy, oczywiście, uwzględnić także zamówienia z dowozem. Mając taką wiedzę, można określić, jaka liczba komór czy blach byłaby adekwatna. Niezmiernie istotna jest także możliwość regulacji temperatury, choć z drugiej strony, jest to powszechnie występująca funkcja.
Istotnym czynnikiem decydującym o smaku ciasta do pizzy są umiejętności kucharza. Duże doświadczenie pozwala np. odmierzać składniki z zegarmistrzowską precyzją, dzięki czemu efekt finalny może być prawdziwą ucztą dla zmysłów. Ułatwia również dostrzeżenie i wyeliminowanie błędów, które mogłyby zepsuć np. konsystencję i smak dania.