-
KATEGORIE
- Wyposażenie gastronomiczne
- Akcesoria kuchenne
-
Chłodnictwo
- Akcesoria chłodnicze
- Chłodziarki barowe
- Komory chłodnicze i mroźnicze
- Lodówki i chłodziarki farmaceutyczne
- Lodówki na próbki HACCP
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Schładzarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze Yato
- Szafy do sezonowania mięsa
- Szafy mroźnicze
- Witryny chłodnicze
- Wytwornice lodu
- Zamrażarki skrzyniowe
-
Meble gastronomiczne
- Baseny gastronomiczne
- Blaty gastronomiczne nierdzewne
- Blaty gastronomiczny ze zlewem
- Ciągi kuchenne
- Meble do zmywalni
- Meble gastronomiczne Stalgast
- Meble nierdzewne od ręki
- Nadstawki gastronomiczne
- Nierdzewne kosze na śmieci
- Okapy gastronomiczne
- Podstawy pod garnki
- Podstawy pod kloce masarskie
- Podstawy pod piece
- Podstawy pod zmywarki
- Polgast meble do gastronomii
- Pozostałe meble gastronomiczne
- Półki gastronomiczne
- Regały magazynowe chromowane
- Regały gastronomiczne
- Regały z tworzywa
- Separatory tłuszczu
- Stoły gastronomiczne centralne
- Stoły gastronomiczne nierdzewne
- Stoły gastronomiczne wiszące
- Stoły gastronomiczne ze zlewem
- Stoły jezdne gastronomiczne
- Stoły załadowcze do zmywarek
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafki gastronomiczne wiszące
- Szafy gastronomiczne nierdzewne
- Umywalki gastronomiczne
- Wózki gastronomiczne
-
Obróbka mechaniczna
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Filtry oleju
- Kloce masarskie
- Kotleciarki gastronomiczne
- Krajalnice do chleba
- Krajalnice do wędlin i sera
- Kutry gastronomiczne (cuttry)
- Maszyny do świeżego makaronu
- Mieszarki do mięsa i farszu
- Miksery kuchenne
- Miksery planetarne
- Miksery ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery uniwersalne
- Nadziewarki do kiełbas
- Nadziewarki do pączków
- Obieraczki do ziemniaków
- Pakowarki próżniowe
- Piły do kości
- Pozostałe tarcze do szatkownic
- Roboty gastronomiczne wielofunkcyjne
- Skubarki do drobiu
- Suszarki do żywności
- Szatkownice do warzyw
- Tarcze do frytek
- Tarcze do kostek
- Tarcze do plasterków
- Tarcze do plasterków falistych
- Tarcze do słupków
- Tarcze do szatkownic
- Tarcze do wiórków
- Wilki do mięsa
- Wirówki do sałaty
- Worki i rolki do pakowarek
- Zestawy tarcz do szatkownic
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary gastronomiczne
- Cyrkulatory Sous-Vide
- Czajniki gastronomiczne
- Frytownice
- Gofrownice gastronomiczne
- Gofrownice Hendi
- Grille kontaktowe
- Grille ogrodowe
- Grille wolnostojące
- Kociołki do zup
- Kotły warzelne
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gastronomiczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchenki indukcyjne
- Lampy grzewcze do potraw
- Makaroniarki
- Maszyny do popcornu
- Maszyny do waty cukrowej
- Mikrofalówki gastronomiczne
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Opiekacze i salamandry
- Parowniki DIM SUM
- Pasty do podgrzewaczy
- Patelnie gazowe
- Patelnie uchylne i kotły
- Piece piekarskie
- Piece konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-parowe
- Piekarniki
- Płyty grillowe
- Podgrzewacze do talerzy
- Podgrzewacze stołowe
- Pozostałe urządzenia grzewcze
- Rożna do kurczaków
- Sous-vide
- Taborety gastronomiczne
- Termosy gastronomiczne
- Tostery gastronomiczne
- Urządzenia do gotowania ryżu
- Urządzenia do hot-dog
- Warniki do wody i zaparzacze
- Wędzarnie
- Witryny grzewcze
- Zaparzacze do kawy
- Zmywalnia i higiena
- Okazje
- Popularne marki
-
PRODUCENCI
- Alpen Camping
- Alphatech by Lainox
- Alushelf
- Alwi
- AMERBOX
- Amitek
- Animo
- AP Polska
- Araven
- ART Quick Soda
- Bar Up
- Barmatic
- Bartscher
- Berto's
- Bormioli Rocco
- Bradley Smoker
- Bravilor Bonamat
- Brema Ice Makers
- Brita
- Byfal
- CAMBRO
- Carimali
- Caterina
- Ceky
- Chef de Cuisine
- Classeq
- Comas
- cookPro
- Cunill
- Cuppone
- Części
- Degrenne
- Devran
- EKA
- Elframo
- ELGAZ
- Eloma
- F. Dick
- Fama
- FCM
- Fiamma
- Fiesta
- Fine Dine
- FM Industrial
- Fresco
- Fricosmos
- Furmis
- Futurmat
- Gastro-Tar
- Gastroprofit
- Gasztrometál
- GGF
- GMG
- GRAEF.
- GRAFEN
- Gredil
- Hallde
- Hamilton Beach
- Hamilton Beach Commercial
- Haspol
- Hendi
- Henkelman
- HOONVED
- Horeca Parts
- Hoshizaki
- Inoxtrend
- iSi
- Islaverde
- Kayser
- Kenwood
- Kitchen Aid
- Kocel
- KOPA
- Kromet
- La Felsinea
- LAVA
- Linden
- Lubiana
- LUND
- Ma-Ga Bydgoszcz
- Magister
- Master Frost
- Medgree
- Mega-M
- Meltem
- MENUMASTER
- Mijar
- Mix
- Moduline
- Monolith
- Moretti Forni
- Mosa
- mychef.
- Nayati
- Nino Cucino
- NTF
- Nuova Simonelli
- Ohaus
- Olis
- P21
- Paderno
- Panasonic
- Pasabahce
- Pavoni
- PizzaGroup
- Polgast
- Potis
- Prisma Food
- Quamar
- RAVANSON
- REDFOX
- Resto Quality
- Retigo
- Revolution
- Rilling
- RM GASTRO
- Robot Coupe
- RODO
- Roller Grill
- Sagi
- Sammic
- Samsung
- Sanelli
- Santos
- SAYL
- Silanos
- Sirman
- SPM
- Stalgast
- Stockel
- Sunnex
- Szron
- Tecfrigo
- Thermo Future Box
- Tramontina
- Triangle
- Tribeca
- Ultra Power
- Unox
- Uyar
- Victor
- Victoria Arduino
- Victorinox
- Waring
- Watersystem
- WeGrill and more
- YATO
- Zernike
- PROMOCJE
- PRZEDŁUŻ GWARANCJĘ
- RATY/LEASING
- PŁATNOŚCI
- REGULAMIN
- KONTAKT
Jak grillować w lokalu gastronomicznym?
2021-07-05 12:00:00
Letni sezon to czas, kiedy Polacy rozpoczynają wielkie grillowanie. Nie każdy ma możliwości samodzielnego przygotowania potraw. Na szczęście są restauracje, które przygotowują specjalne menu na ten okres. Grillować można zarówno wewnątrz restauracji, jak i w ogródkach. Jakie sprzęty będą do tego potrzebne?
Grill w restauracyjnym ogródku
Najlepiej przygotować miejsce na grilla na zewnątrz, w restauracyjnych ogródkach. W takim wypadku potrzebny jest wysokiej jakości grill, np. model węglowo-gazowy. Oczywiście w lokalach gastronomicznych urządzenie powinno być większe niż sprzęt powszechnie wybierany na działki czy do domów jednorodzinnych. Większe rozmiary pozwolą sprawnie przygotowywać dania nawet przy dużej liczbie gości. Musimy pamiętać także o tym, by grill był dobrze ustawiony. Maszyna nie może przeszkadzać klientom podczas relaksu przy posiłku. Odpowiednia lokalizacja pozwala także pracownikom swobodnie i bez przeszkód przyrządzać posiłki.
Grill w restauracji
Nie każda restauracja dysponuje przestronnym ogródkiem. Na szczęście nowoczesne technologie już dawno rozwiązały ten problem. Producenci sprzętu gastronomicznego oferują szeroką gamę urządzeń, które idealnie sprawdzą się wewnątrz lokalu, jednak nie są to modele wykorzystujące do podgrzewania dań węgiel drzewnym lub drewno. Przed wprowadzeniem do menu dań grillowanych należy odpowiednio przygotować lokal. Kuchnia musi być dobrze wentylowana.
Grill gazowy i elektryczny
Do najpopularniejszych urządzeń należą grille gazowe oraz grille elektryczne. Sprzęty tego typu są niezwykle wygodne w użyciu, ponieważ pozwalają na wielostopniową regulację temperatury. Każdy model wyposażony został w specjalne pokrętła ([podobne do tych, które zamontowane są w kuchenkach). Producenci sprzętów gastronomicznych oferują maszyny o płycie ryflowanej, gładkiej lub łączonej. Poszukując idealnego grilla gazowego bądź gazowego, należy przede wszystkim określić, jaką ilością dysponujemy. Warto także zwrócić na klasę energooszczędną (w przypadku modeli elektrycznych).
Grill lawowy
Do najbardziej wytrzymałych modeli należą grille lawowe, które podgrzewają pożywienie za pomocą umieszczonych wewnątrz kamieni oblewanych palącym się gazem. Najczęściej wykonane są z eleganckiej stali nierdzewnej łatwej w konserwacji i czyszczeniu. W sklepach dostępne są urządzenia różnych rozmiarów, dzięki czemu można z łatwością dobrać sprzęt do powierzchni kuchni.
Płyta do smażenia
Jeśli kuchnia w restauracji jest mała i nie ma możliwości wstawienia dodatkowych urządzeń, można zdecydować się na wysokiej klasy żeliwne płyty do beztłuszczowego smażenia. Przyrządy tego typu mogą mieć powierzchnię gładką lub ryflowaną. Idealnie nadają się do przygotowania potraw z grillowanymi warzywami, mięsem oraz rybami. Płyty tego typu są proste w czyszczeniu. Można je też z łatwością zmagazynować, gdy nie są używane.
Jak widać producenci sprzętu gastronomicznego dołożyli wszelkich starań, by umożliwić restauracjom grillowanie wewnątrz budynków.
Autor:gastroprofit